Flere har reagert på tekstene på årets russesanger fra busser og skoler. Blant annet gikk Dagbladets kommentator og musikkjournalist Sigrid Hvidsten hardt ut mot flere av de mest populære låtene blant russen på Østlandet, spesielt mange av sangene skrevet av det profesjonelle låtskriverteamet Tix & The Pøssy Project.

I låta «Habbo Club 2015», produsert av nettopp Tix & The Pøssy Project går teksten slik:

«Kom bli med ned på kne lille luremus

Tar deg med til et fullstappa horehus.

Så bli med inn i klubben

Bli med opp på rommet

Så drikker vi oss fulle

Så drikker vi oss dumme.»

«Hva i all verden tenker russen når de betaler tusenvis av kroner for slike låter? Hvordan i alle dager slipper Tix & The Pøssy Project unna med å skrive slike tekster? Hvor i huleste er det blitt av alvorspraten?» spør Hvidsten.

Les hele kommentaren til Sigrid Hvidsten her

Hun mener jenter i mange av sangene skildres utelukkende som objekter, som i tillegg ofte settes i en overgrepssituasjon.

- Omtalt som høl

Selv om trondheimsrussens låter inneholder sin del sexreferanser, er det på langt nær like ille stelt med låtene herfra - skal vi tro russen selv.

VI ANMELDER RUSSELÅTENE: «Oppsiktsvekkende like i form og produksjon»

- Det er ikke i nærheten av å være like ille her, sier russepresident ved Trondheim Katedralskole, Anna Aamo, som selv deltar på Kattas russelåt «Katta'ru i bænken» - en låt som ligger godt an til å vinne adressa.nos avsteming over beste russelåt fra Trondheim.

- Jeg hørte én av de aktuelle låtene og fikk fullstendig avsmak. Jeg klarte ikke å høre den ferdig. Å ha slike låter er på ingen måte greit, det er ikke gøy å bli omtalt bare som et høl, sier Aamo.

- Hvordan kan jenter feste til dette, spør hun.

Aamo forteller at temaet har vært diskutert blant trondheimsrussen, og at mange har lest og delt den opprinnelige kommentaren i Dagbladet.

- De jeg kjenner har gitt uttrykk for en klar avsmak for den typen låter, sier Aamo.

Annen tradisjon i Trondheim

Jonas Tvinnereim er president for Charlottenlund-russen, og han støtter langt på vei Aamos standpunkt.

- Jeg skjønner jo at det er et poeng at det skal være drøyt, men vi har en annen tradisjon her i Trondheim og holder oss veldig innafor, mener Tvinnereim. Han forteller at det har vært tradisjon for en god del personlig «dissing» i sangene fra Trondheim før, men at også dette er roet ned i det siste.

LES MER: Hør alle russelåtene i Trondheim her

-Det lille som er, er mot folk som tåler det, sier Tvinnereim, som presiserer at han synes russefeiringen godt kan inneholde elementer som voksne ikke nødvendigvis liker.

- Jeg har derfor ikke lyst til å rakke ned på russen på Østlandet generelt. Men jeg er glad for at det ikke er sånn her i Trondheim, for å si det på den måten.

Produsenten: - Ut av proposjoner

Produsenten TIX alias Andreas Haukeland, som står bak blant annet «Habo Club 2015», har forsvart låten sin i Dagbladet.

- Slike anklager drar debatten om en dristig russelåt fullstendig ut av proporsjoner, og det er sjokkerende at noen i det hele tatt sammenligner tekster som spiller på sex med voldtekt. Det er to vidt forskjellige ting å ha et liberalt syn på sex og å bli utsatt for et overgrep, og det å i det hele tatt sammenligne disse mener jeg bagatelliserer de som faktisk har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Denne sammenligningen er faktisk mer provoserende enn tekstenes innhold, og det er drøyt å dra paralleller mellom en humoristisk sangtekst og en voldtekt, skriver Haukeland i en mail til Dagbladet.

Hip hop-anmelder: - Fortjent kritikk

- Låtene er først og fremst laget for å underholde, ikke fremvise «reelle» kvaliteter, påpeker Alexander Øverås Karlsen som anmelder hip hop i Adresseavisen og skriver mastergrad om selvet i hip hop-tekster.

- Noen av låtene som er plukket fram i riksmedia har fortjent blitt utsatt for kritikk. Skal man inkludere nedsettende ytringer om kvinner (også menn!) må dette gjøres med skjønn. Shitrich er et eksempel på en trøndersk artist som klarer å sette et problematisk tekstinnhold i en kontekst hvor han peker på all mulig faenskap som foregår i samfunnet. Dessuten er han tidvis hysterisk morsom, og denne sorte humoren bidrar til å ta bort Shitrich-karakterens skadevirkning.

Mener Katta-låta er problematisk

Er årets russelåter skadelige for unge festglade russ i Trondheim?

- I mine ører er brorparten av de trønderske russelåtene ufarlige. Jo, visst anlegger de et problematisk syn på stort alkoholinntak og disser de andre skolene som et redskap i prosjektet om å hevde seg selv, men angående kvinnesynet i russelåtene – som er det som har vært heftigst kritisert – tråkker trondheimsrussen stort sett ikke over noen grenser. Likevel er det i mine ører innslag av total smakløshet og manglende vurderingsevne også fra noen av bidragsyterne her. «Bitcha va fin så æ ga hu en sjanse» er blant verselinjene i Kattas bidrag, som også inneholder andre problematiske karakteristikker av jenter. Når konteksten verken er sort humoristisk eller sjarmerende blir det hele bare platt – og bør ikke få lov til å representere en elevgruppe der jenter utgjør en stor del massen.

- Jeg kan forstå at noen kan synes det er hyklersk av meg å kritisere andre mens vi har en sånn linje selv, sier Katta-president Aamo.

- Men det er stor forskjell på å være grov og platt og det å nærmest skildre overgrepssituasjoner, påpeker hun.

Hva med musikken?

- Jeg er ikke overbevist, sier Karlsen.

- Rappingen er stort sett av flau karakter, ispedd floskler og nødrim over en lav sko.

VI ANMELDER RUSSELÅTENE: «Oppsiktsvekkende like i form og produksjon»

Russetoget i Trondheim i 2014. Strålende vær og strålende russ. I år går debatten hardt om kvinnesynet i russelåtene. Foto: OLE MARTIN WOLD +47 98631898
Avsmak: - Jeg hørte én av de aktuelle låtene og fikk fullstendig avsmak. Jeg klarte ikke å høre den ferdig, sier Anna Aamo, russepresident for Katta-russen 2015.