Hvem skulle trodd at en buldrende actionfilm, en oppfølger til en litt skuffende 3-er for 30 år siden, laget av en 70-åring, skulle ta innersvingen på det meste i filmkresne Cannes? Det er nemlig ikke bare Adresseavisens anmelder som har latt seg begeistre av «Mad Max: Fury Road», som har premiere på kino i Norge fredag.

Hyllet av kritikere

Et nærmest samlet internasjonalt kritikerkorps har hyllet filmen i Cannes og gitt den stempel som sommerens sannsynligvis største og beste actionfilm. Filmen vil gjøre en av de beste filmskuespillerne de siste åra, briten Tom Hardy til en mye større stjerne. Charlize Theron fort kan bli den mest ikoniske kvinnelige actionhelten siden Sigourney Weaver i «Alien» for rollen som enarmede Furiosa.

På pressekonferansen i Cannes stilte regissør Miller med Tom Hardy, Charlize Theron og Nicholas Hoult av skuespillerne, og hans kone Anne Saxel, som har klippet filmen. _ Hun har aldri klippet en actionfilm før. Jeg ville ha en klipper som gjorde at filmen ikke så ut som hvilken som helst actionfilm, sier George Miller.

Som visuell musikk

- Jeg trodde ikke jeg skulle lage en ny Mad Max-film, sier Miller som ikke ser ut som han er en dag over 63. Han forteller at ideen til en ny film kom ganske nylig. _ Jeg ville lage den som visuell musikk. En lang jakt. Som en film hvor jeg ikke trenger se undertekstene. En lang graphic novel, nesten uten dialog, sier han og forteller at i løpet av syv måneders filming i ørken lurte han på om de var gale.

Tom Hardy ble spurt om hvordan det var å etterfølge Mel Gibson i rollen som gjorde ham til filmstjerne. _ Jeg var spent. Det er mange som elsker Mel i den rollen. Han og Millers reise med Mad Max varte i tre filmer. Nå får vi se, sa han.

Åpner for mer

Mottagelsen til «Fury Road» gjør at det alt er snakk om oppfølgere. Miller gir med visse forbehold en åpning for det. _ Jeg føler meg som en kvinne som har født en stor baby. Ikke før er jeg ut av sykehuset så blir jeg spurt om når jeg vil ha den neste. Jeg har ikke «recovered» ennå. Men karakterene er der, backstoryen også, så om vi får apetitten igjen... Det er det jeg kan si, sier han.

Charlize Theron sier hun ble «blown away» da hun fikk se resultatet av filmen på stort lerret. _ Det er utrolig å få en slik rolle hvor jeg skal være kvinne, ikke prøve å være en mann. Omgitt av andre kvinner. Jeg fikk en stor sjanse, sier hun og mener at filmen også berører klimaendringer og den globale miljøtrusselen. _ Jeg så nylig bilder på Google av ørkenen som blåser gjennom Afrika nesten slik det skjer i filmen, sier hun.

Gibson er fan

Det mange nok lurer på er hva den originale Mad Max, George Millers gamle venn, den skandaliserte skuespilleren Mel Gibson, synes om den nye filmen. _ Mel har sett filmen, han var på premieren. Jeg satt med han, med Tom Hardy like bak. Jeg hadde ikke sett Mel på lenge. Han er en som ikke kan lyve. Han humret under visningen, så kakket han meg i ribbeina og etterpå spurte han om skuespillerne. Han ga meg stor respekt. Det var et følelsesmessig sterkt øyeblikk for meg. Jeg ble knust av hva som har skjedd med Mel. Jeg har alltid kjent han som en bra mann, sier George Miller.