– Jeg gleder meg veldig, sier 14 år gamle Torunn Skaug, den eneste trønderske deltakeren i årets MGP jr.

De ti finalistene offentliggjøres i dag, men selv har hun visst om det i tre uker og klart å holde det hemmelig bortsett fra familien og noen få nære venner.

Påmeldt i seks år

Torunn har etter hvert fått god MGP jr-trening, ettersom hun har meldt seg på alle år siden 2010.

– I starten var det ikke så seriøst, men etter at jeg ble innkalt til audition i 2012, ble det annerledes. Da var jeg så nære at ble inspirert til å prøve flere ganger, sier Torunn. Hun har søkt med en nyskrevet låt hvert år, men har laget enda flere. I konkurranse med flere hundre andre unge artistspirer slapp hun til slutt gjennom nåløyet med sangen «Åpent hav»:

– Den handler om ting du har gjort som du angrer på, og om å starte på nytt med blanke ark. Første del av låten handler om at jeg har liten tro på at jeg noen gang vil komme inn igjen fra åpent hav – men alt går bra til slutt, forsikrer 14-åringen.

Liker sanger i moll

Hun forteller at noen av tekstene hennes er selvopplevd, men ikke alle.

– Av og til skjer det noe spesielt i livet jeg får lyst til å skrive om, så kan jeg bare håpe at det ikke blir altfor klisjé.

– Lager du helst glade eller triste låter?

– Mest triste. Jeg er glad i å lage melodier som går i moll, med spesielle akkorder. Dessuten liker jeg å skrive om litt mørke ting. Det har jeg gjort fra tidlig alder, det kan man se på historiene jeg har skrevet på skolen, smiler hun.

Torunn spiller selv piano og litt gitar. Hun synger i koret Lightning TenSing i Hoeggen kirke, og går i tillegg til sangpedagog ved Kulturskolen. Hun kommer fra en musikalsk familie der både mor og far har vært aktive i ambisiøse kor.

Innspilling og leirskole

– Hva er målet ditt med deltakelsen?

– Å få en haug nye venner! Men også å få erfaring innen musikk, lære meg forberedelser og det å stå på en så stor scene. Men det handler om mer enn selve opptredenen, de vil at vi skal ha det bra, forteller hun.

Finalen finner sted i Oslo Spektrum 7. november 2015, men finalistene møtes lenge før den tid. Snart skal de spille inn låtene sine i studio, før de drar på leirskole sammen i sommer for å spille inn felleslåten og bli bedre kjent. Torunn forteller at hun drømmer om å drive med musikk som voksen.

– Jeg trenger ikke å bli proff artist, men håper jeg kan drive masse med det på fritida.

Rekordmange bidrag

Årets MGP jr. har hatt rekordstor påmelding, ifølge NRK. Hele 728 bidrag kom inn, noe som er over 100 flere enn i fjor.

Kun solister har nådd opp til finalen, noe som ikke har skjedd før. Årets ti finalister kommer fra Trondheim, Moss, Oslo, Haugesund, Breivika, Osterøy, Sande, Fredrikstad, Bryne og Lommedalen.