Den offisielle åpningen for gigantbygget skjer først med en stor åpningsfest 21. august. Da er det Kronprins Haakon som vil stå for den offisielle åpningen.

Men i dag overleverte hovedentreprenør Skanska AS bygget til selskapet Stjørdal kulturutvikling AS (SKU), som formelt eier huset, Stjørdal kommune og Stjørdal kirkelige fellesråd, som skal bruke det.

Markerte overleveringen

Markeringen foregår i det som blir den nye kirken.

- Jeg er meget stolt over å kunne overlevere bygget, sier Frode Berg som har vært Hovedentreprenør Skanskas sjef for prosjektet.

- Kimen kulturhus er det største byutviklingsprosjektet vi noensinne har tatt på oss i Stjørdal. Det er stort i regional og nasjonal målestokk. Dette er vår katedral, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

Omstridt gigantbygg

Prosessen rundt et nytt kulturhus på Husbyjordet midt i Stjørdal sentrum har vært preget av debatt og omkamper. Den borgerlige blokken med flertall i kommunestyret har trumfet gjennom prosjektet, mens opposisjonen har kritisert pengebruken og gjort sitt beste for å bremse eller stanse prosjektet.

Nå står imidlertid bygget der. Det er på totalt 11 500 kvadratmeter og vil romme både kirke, bibliotek, kunnskapssenter, flere kinosaler, dansesaler, konsertsaler, musikkrom, galleri, ungdomsklubb, kontorer og møterom. Ambisjonen er at det skal være en arena med kulturarrangementer for hele regionen.

- Dere har all grunn til å være stolte av arbeidet som er gjort, sier Arne Frithjof Venæs. Han er daglig leder for kulturhusselskapet Stjørdal kulturutvikling AS, som formelt eier bygget.

Vant i omkamp

- Jeg er utrolig godt fornøyd med helheten og plassutnyttelsen. Det finnes ikke bortkastet areal i bygget. Jeg er 100 prosent sikker på at bygget vil fungere godt, sier Skanskas prosjektsjef Frode Berg, når han viser adressa.no rundt like før overleveringen.

Skanska vant kontrakten om å bygge kulturhuset etter at det ble utlyst en ny konkurranse om kontrakten da entreprenøren Reinertsen trakk seg fra oppdraget. Ifølge berg har totalt 70 underleverandører vært involvert i prosjektet og personer av hele ti ulike nasjonaliteter har jobbet med prosjektet.

- Det handler blant annet om at det ikke finnes spesialkompetanse på alle områder her i landet. For eksempel er det en østerrikske leverandør som har levert og montert heisen i orkestergraven, og en del av scenemateriellet er levert av tyske og engelske leverandører, sier Berg.

Bygger fortsatt p-hus

Skanska fortsetter å jobbe på området frem til 1. august og skal bistå med innflyttingen.

I tillegg til selve det gigantiske kulturhuset overlevers i dag også et underjordisk parkeringsanlegg på 4200 kvadratmeter. Det pågår fortsatt arbeid med neste del av det underjordiske parkeringsanlegget og deler av uteområdene. Allerede i dag skal kommunestyret i Stjørdal ta stilling til hvem som får kontrakten med å bygge parken som skal ligge ved kulturhuset. Mye tyder imidlertid på at Skanska AS også kan ta denne kontrakten.

Bak: Stjørdalordfører Ivar Vigdenes. Foran fra venstre: Prosjektleder Jon Kjøren fra Skanska, prosjektleder Frode Berg og Arne Frithjof Venæs, daglig leder. Foto: FRANK CADAMARTERI