Kjetil Mørland og Debrah Scarlett kom på åttende-plass. Foto: NTB scanpix

To år etter at Loreen sørget for at vinnertrofeet kom tilbake til slagernasjonen Sverige, setter sirkuset atter en gang kursen for broderfolket.

Les livedekningen av finalen her

- Jeg har så mye jeg skulle sagt, men det viktigste er at vi alle er helter. Uansett hvem vi er, hva vi tror på, så er vi alle helter, sa en overlykkelig Måns Zelmerlöw på scenen etter seieren, mens konfettien dalte ned over ham, skriver Aftenposten.no.

Utsøkt koreografi

Måns Zelmerlöw og «Heroes», skrevet av Linnea Deb, Joy Deb og Anton Hård af Segerstad har lenge vært storfavoritt til å vinne konkurransen.

Det kanskje aller mest takket være et koreografisk utsøkt nummer.

Han lå  lenge og knivet med Russland. Men til slutt handlet det om slagernasjonen Sverige.  Selv om svenskene nærmest har vært verdensmestere i år være favoritter, for så å svikte på på oppløpet, var dette svenskenes sjette seier.

Russland og Italia endte på de neste plassene. Norge ble nummer åtte.

Sceneshowet avgjorde

- Sverige er en av verdens beste popland, og de klarer å lage gode poplåter og fremføringer. Samtidig var sceneshowet det som gjorde låten. Jeg synes egentlig låten er så der, men Zelmerlöw  klarer å gjøre maksimalt ut av denne låten, sier Morten Thomassen, leder i den norske MGP-klubben.

Sveriges første seier kom i 1974 med ABBA og «Waterloo», så gikk det ti år før serier nummer to kom. Da var det Herreys som sang seg inn i europeiske hjerter med «Diggi-Loo Diggi-Ley».

I 1991 var det duket for Carola med «Fångad av en stormvind», før Charlotte Nilsen, nå Pirrelli, tok nabolandets fjerde seier med «Take Me to Your Heaven».

For Norges vedkommende ble det en sterk åttende  plass.

Et NRK i sparemodus slipper dermed å få en ekstraregning på 200 millioner kroner ved å skulle arrangere en finale i Eurovision Song Contest. Kjetil Mørland & Debrah Scarlett var strålende fornøyd med egen innsats.

Hav av følelser

- Det var et hav av følelser og jeg tror aldri jeg har vært så langt inne i denne låten. Nå er jeg bare lettet, sa Kjetil Mørland etter at han hadde gått av scenen.

Debrah Scarlett var ikke mindre euforisk.

- Det var en dramatisk opplevelse. Jeg var så inne i rollen og jeg sang som om det var siste gang jeg fikk synge den på denne jord, sier hun.

Fikk mest jubel

Morten Thomassen, leder i den norske MGP-klubben sto foran scenen i Wiener Stadthalle.

- Norge gjorde det veldig bra i salen, det ble allsang og full jubel, så vi ha all grunn til å være fornøyd med den opptreden. Men den store vinneren i salen var uten tvil Italia, da tok det helt av. Da var det like før taket revnet, sier han.

Russland kom på andreplass. Foto: NTB scanpix