På fjorårets Litteraturtog, som gikk fra Bodø til Stjørdal, var det kronprinsessens egne leseropplevelser som sto i sentrum, under mottoet «det finnes en bok for alle». I år har hun fylt både tog og stoppesteder med en rekke forfattere, som skal dele sine lese- og skriveerfaringer med folk langs skinnene.

I tillegg kan publikum ta en titt inn i kongevogna, for anledningen gjort om til bibliotekvogn, der kronprinsessen har med seg sine favorittbøker.

Odyssé

Den litterære odysseen starter tirsdag morgen på Trondheim Folkebibliotek, der kronprinsessen skal ha en times seanse med forfatterne Roy Jacobsen og Helga Flatland.

Hva de tre skal snakke om, er foreløpig en godt bevart hemmelighet, men både Flatland, mest kjent for sin trilogi om unge gutter som verver seg til krigen i Afghanistan, og Jacobsen, har markert seg som sentrale samtidsforfattere.

Så bærer det i vei fra Trondheim sentralstasjon og sørover. Første stopp på reisen blir Oppdal, der kronprinsessen sammen med sitt reisefølge, forfatterne Tore Renberg og Harald Rosenløw Eeg, tar en tur innom stedets bibliotek.

Litteraturfestival

Deretter står Ringebu for tur. Her blir Mette-Marit møtt av litteraturkritikerne Kaja Scherven Mollerin og Knut Hoem, før det blir et lengre opphold i Lillehammer, der kronprinsessen skal foreta den offisielle åpningen av Norsk Litteraturfestival tirsdag kveld.

Onsdag morgen leder hun en litteratursalong med de prisbelønte forfatterne Ingvild H. Rishøi og Ruth Lillegraven i teltet på Litteraturtorget.

Litteraturtoget tøffer videre, og reisen avsluttes på Hamar, hvor kronprinsessen skal møte Maria Navarro Skaranger, som har skrevet en oppvekstroman på kebabnorsk, og norsk-dansk-egyptiske Ida Hegazi Høyer som har skrevet tre kritikerroste bøker.

– Et hjem

Kronprinsessen er kjent for å være svært glad i bøker, og et av målene med Litteraturtoget er å få folk til å lese mer.

– For meg har bøkene vært et hjem, fortalte hun på under fjorårets litterære togreise.

Litteraturtoget startet fra Bodø i dag tidlig, og har stopp i Steinkjer i morgen før endestasjonen Stjørdal. Bibliotekvogna er åpen for alle. Foto: NTB SCANPIX