Det sier kronprinsesse Mette-Marit som i dag startet sin reise med Litteraturtoget i Trondheim.

Hun gjentar suksessen med et eget tog med utvalgt litteratur. I fjor gikk reisen fra Bodø til Stjørdal - i år går toget fra Trondheim til Hamar. Og denne gangen har hun med seg en rekke kjente forfattere som deler sine leseerfaringer både med kronprinsessen og lesere hun møter på reisen.

Identitet viktig

Kronprinsesse Mette-Marit var i sprudlende humør da hun ankom biblioteket, og var lekkert antrukket i trendy, knekort, fløtefarget skjørt med vidde, sort bluse, mørkebrune stiletter og konvoluttveske.

Årets tema for Litteraturtoget er identitet i litteraturen, og kronprinsessen pekte på at både Karl Ove Knausgård og Helene Uri er selvbiografiske og dermed skriver om identitet i sin litteratur.

- De skriver seg selv inn i litteraturen. Men de fleste forfattere berører temaet identitet selv om de ikke er selvbiografiske. Eksempelvis skriver Carl Frode Tiller om hvordan du oppfatter deg selv, og om hvordan andre oppfatter deg i «Innsirkling»-trilogien.

- Identitet er et viktig tema i litteraturen, og for mitt vedkommende leser jeg bøker i et forsøk på å komme nærmere mitt eget liv, sier Mette-Marit som ankom sammen med sin mor Marit Tjessem.

- Engasjert i biblioteket

Kronprinsessen ble ønsket velkommen til Trondheim og folkebiblioteket av biblioteksjef Berit S. Nygård, ordfører Rita Ottervik og politimester Nils Kristian Moe.

Biblioteksjef Nygård påpekte viktigheten av kronprinsessens litteraturengasjement både for bokelskere og de av oss som enda ikke har oppdaget litteraturens fantastiske univers.

- Ikke minst setter vi pris på kronprinsessens engasjement for biblioteket. Og det er noe vakkert ved at kronprinsessen har med seg moren sin på denne turen, for jeg går ut i fra at det er hennes mor som tok henne med til biblioteket da hun var liten, sier Nygård.

Inne i biblioteket var hun selv bademester for et bokbad med forfatterne Roy Jacobsen og Helga Flatland.

Bruker de mørke sidene

Forfatterne Roy Jacobsen og Helga Flatland fargelegger sine bøker både egen oppvekst og egen identitet. Jacobsen bruker både oppveksten i Oslo og bakgrunnen fra Helgelandskysten når han skriver, mens Flatland har tatt sin egen hjembygd som utgangspunkt for trilogien om fire unge, norske mennesker som er soldater i Afghanistan.

- De lengter ut og bort fra bygda, slik jeg selv gjorde i ungdommen. Unge fra bygda er overrepresentert blant Afghanistan-soldater, og jeg ville skrive om hvorfor de drar. For det handler like mye om at de drar fra noe, mer enn om hva de drar til. Jeg ønsket dessuten å skrive en realistisk bygdeskildring og ikke typisk skittenrealisme som har preget litteratur med handling på bygda, sier Flatland.

Jacobsen sier han får bruk for de mørke sidene av seg selv når han skriver.

- Du får bruk for sjalusien, hatet og mismotet, strengt tatt alle dine karaktersvakheter.

Ble møtt av Renberg og Rosenløw-Eeg

Etter bokbadet i Trondheim sentrum, gikk kronprinsessen ombord på sitt eget litteraturtog på Trondheim sentralstasjon. På perrongen ble hun møtt av korps og forfatterne Tore Renberg og Harald Rosenløw-Eeg som skal være med toget videre til Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Underveis i dag stopper toget i Oppdal hvor kronprinsessen gjester biblioteket på Kulturhuset. Der skal hun også holde bokbad med Renberg og Rosenløw-Eeg.

- Jeg leser bøker i et forsøk på å komme nærmere mitt eget liv, sier kronprinsesse Mette-Marit som ankom Trondheim folkebibliotek sammen med sin mor Marit Tjessem tirsdag morgen. Foto: HÅVARD JENSEN
Underveis i dag stopper toget i Oppdal hvor kronprinsessen gjester biblioteket på Kulturhuset. Der skal hun også holde bokbad med Renberg og Rosenløw-Eeg. Foto: HÅVARD JENSEN