- Vi startet arbeidet med «Hamlet» for ei uke siden. Det er et ambisiøst prosjekt, men jeg har trua, sier Espen Klouman Høiner. Etter et halvt år i hovedstaden er skuespilleren tilbake på Trøndelag Teater.

Tirsdag var det utstillingsåpning av «Galskapens fengsel» ved Norsk rettsmuseum, og foran en gruppe inviterte gjester fikk Klouman Høiner tyvstarte i rollen som prins Hamlet av Danmark. «Å være eller ikke være; Det er spørsmålet.» deklamerte prins Hamlet, for anledningen kledd i svarte jeans og converssko.

- Det er med ærefrykt jeg sier disse ordene. Jeg har egentlig ikke kommet helt hit i manus, men det er fint å få prøve det ut for et publikum, sier Klouman Høiner.

Kampen om Tungtvannet-suksess

I vinter var han å se i «Kampen om Tungtvannet», NRK sin dramaserie slo sine egne seerrekorder flere ganger i løpet av ukene serien gikk på skjermen. Da siste episode ble sendt hadde 1 322 000 nordmenn benket seg foran fjernsynet. Klouman Høiner hadde permisjon fra Trøndelag Teater for å gjøre en av de mest sentrale rollene i serien, motstandsmannen Leif Tronstad.

Etter å ha spilt i tre forestillinger ved Trøndelag Teater i høst, dro han til Oslo. Planen var å gjøre et teaterprosjekt i Oslo, men slik ble det ikke.

- Jeg valgte å trekke meg for å heller gjøre egne prosjekter. Å få tid til å gjøre ulike småjobber har vært deilig, sier skuespilleren.

Savner joggeturene

Han synes det har vært fint å komme seg bort fra Trondheim for en kort perioden, men nå gleder han seg over å være tilbake.

- Jeg har savnet de daglige rutinene jeg har fått etter tre år i byen. Jeg gleder meg til å jogge langs Nideleva.

Ikke minst ser han fram til å komme skikkelig i gang med Hamlet. Produksjonen er så vidt kommet i gang og det er fortsatt mange valg som må tas, og det synes Klouman Høiner er spennende.

- Det er det som er så fint med teaterprosessen, det er så mange muligheter. Det er mange tanker som kretser i hodet, spesielt når det er snakk om et så kompleks stykke som Hamlet.

Hamlet har premiere ved Trøndelag Teater lørdag 5. september.

Skuespiller Espen Kloumann Høiner leste et utdrag fra Hamlet under åpningen av utstillingen «Galskapens fengsel» ved Norsk rettsmuseum tirsdag. Foto: Nils H. Toldnes