Den tiende utdelingen av Trondheim kommunes byggeskikkpris torsdag ble annerledes enn de forrige. Prisen gikk ikke til bygninger, men til to uteområder. Byrom er fellesnevneren for de to prisvinnerne.

–Årets byggeskikkpris er en honnør til det gode byrommet og de aktørene som står bak, sa varaordfører Knut Fagerbakke under prisutdelingen i rådhuset. Han har ledet juryen som har kommet fram til de to vinnerne.

Den ene vinneren, Brattøra friområde, viser ifølge juryen hvor viktig et er å skape byrom med kvalitet og å opprette nye forbindelser når nye bydeler skal integreres i byen.

Vilt og vått møte

–Juryen er fascinert av mangfoldet i friområdet og hvordan stedet tilbyr et vilt og vått møte med fjorden, sa varaordfører Knut Fagerbakke.

Han forklarte videre at Svingbrua med sitt lette og originale rekkverk er blitt en forlengelse av området. Han roste også det nye sjøbadet og beskrev det som en åpen port ut til den utemmede naturen som omgir byen.

Arkitektkontoret Pir II, som har fått Byggeskikkprisen flere ganger før, og de danske arkitektene SLA, står bak utformingen av det nye uteområdet.

Funksjonelt og vakkert

Den andre prisvinneren, Havstein kirkegård, som er blitt kraftig opparbeidet av landskapsarkitektene i Agraff, fikk også mye ros.

–Havstein kirkegård er blitt et funksjonelt, vakkert og meningsfylt landskapsrom, sa Fagerbakke. Han og juryen håper prisen kan inspirere og være et eksempel til etterfølgelse, både for små og store landskapsprosjekter.

Blant de tidligere vinnerne av byggeskikkprisen er Besøkssenteret ved Nidarosdomen, Rockheim, Residence-kvartalet og første byggetrinn på St. Olavs hospital. Barnehager, skoler og klubbhus for idrettslag har også fått prisen.

Det nye i år er at prisen går til to arealer utendørs.

Vakkert og funksjonelt: Havstein kirkegård fikk også byggeskikkpris. Jurylederen mener området er blitt vakkert og funksjonelt. Foto: AGRAFF