«This mom took Disney princesses to a whole new level...», skrev Britney Spears på sin Facebookside mandag, og lenket opp til et intervju med Linnéa Johansson i den store, amerikanske nettavisen Huffington Post .

– Det er superkult at Britney har delt intervjuet via sin Facebook-side. Med sine millioner av følgere har hun sørget for at mitt prosjekt har fått kjempestor spredning, sier Johansson til Adresseavisen.

Personlig melding fra Britney

I intervjuet forteller den trondheimsbaserte tegneserieskaperen om sin nye fargeleggingsbok for barn der hun gjør sin egen kjønnsrolle-vri på 10 klassiske Disney-prinsesser. Tornerose, Snehvit og Askepott er ikke bare vakre, snille, passive, purunge og naive. Men også tøffe, selvstendige, aktive og intellektuelle. Tornerose avviser prinsen som vil kysse henne opp av hundreårssøvnen, Pocahontas er blitt miljøforkjemper og Ariel fordyper seg i historiebøkene mens hun sitter på do.

– Britney sendte meg til og med en personlig melding via Facebook der hun sier at hun liker tegningene mine. Det er utrolig flott og oppløftende å få et klapp på skuldra av en stor kjendis.

Amerikanske nettgiganter

Fargeleggingsboken med Disney-prinsessene er del to i et prosjekt hvor den første delen var en tegneblokk med kjente superhelter som viser sine myke og menneskelige sider. Ideen fikk hun da sønnen en dag kom hjem fra barnehagen og ikke ville gråte - «fordi Spiderman gråter ikke».

Tegneserieskaperen satte seg ned og tegnet Spiderman som går på do og pusser tennene samtidig, Batman med baby i bæresjal og Supermann som koser med en kattunge. Tegningene ble et såkalt viralt fenomen på sosiale medier - i løpet av kort tid ble tegningene delt flere titusentalls ganger. I USA fikk de myke heltene stor oppmerksomhet, og nettgiganter som Huffington Post og Buzzfeed omtalte Johanssons tegninger.

Ekstremt forventningspress

– Nå når jeg slapp del to med Disney-prinsessene, hadde jeg lovt Huffington Post at de skulle få publisere tegningene først. Intervjuet sto på trykk 12. mai og etter det har det tatt helt av i USA. Og takket være Britney Spears har jeg fått vanvittig mye PR, sier Johansson som opprinnelig er svensk.

– Hadde du forventet en slik positiv støtte fra akkurat Britney Spears?

– Både ja og nei. Britney har jo skrevet flere låter der hun skildrer forventningspresset om å være perfekt. Hun barberte også av seg alt håret som en reaksjon. Og det er akkurat det ekstreme forvetningspresset som jenter og gutter opplever i dag, jeg forsøker å røske opp i. Vi leser om tenåringer som ikke vil dusje etter gymtimen på skolen i redsel for å ikke ha fin nok kropp. Unge jenter bruker så mye tid på utseendet, at de nærmest ikke rekker noe annet.

- Et sjokk

Det som slo henne da hun tok fatt på Disney's prinsesseunivers, er at det er heksene som er de beste rollemodellene.

– Å oppdage det, var nærmest et sjokk. Men heksene er tøffe, selvstendige, har makt, er kloke og er utdannet. Men som jente lærer vi at heksene er onde, vi skal heller være søte, passive og naive. Men ingen er søte og unge hele livet, og det sier noe om konflikten vi kvinner opplever i motsetningsforholdet mellom hore og madonna - eller heks og prinsesse. Satser du på karrieren er du en dårlig mor, samtidig blir du kritisert hvis du heller blir hjemmeværende enn karrierekvinne.

Kan bli saksøkt

Linnéa Johansson risikerer å bli saksøkt av Disney fordi hun bruker prinsessefigurene i sin kunst.

– Men den risikoen er jeg villig til å ta, for det er nettopp Disney jeg ønsker kontakt med. Selv om vi heldigvis har Astrid Lindgrens Pippi og Ronja Røverdatter, har Disney med sin enorme innflytelse tatt patent på barndommen til svært mange. Riktignok har Disney-prinsessene blitt tøffere og mer selvstendig i nyere produksjoner, men samtidig tegnes de med ekstremt tynne kropper og babyaktig utseende i form av store hoder og store øyne. Det sier noe om at de fortsatt ønsker at prinsessene skal være overjordisk vakre med et naivt, barnlig uttrykk.

Ville ikke gråte: Linnéa Johansson tegnet myke, menneskelige versjoner av kjente superhelter da sønnen ikke turte gråte fordi «Spiderman gråter ikke». Foto: Mariann Dybdahl
Flere valg enn mamma: Datteren til Snøhvit har heldigvis flere valg enn å bare være pen og uskyldsren. Foto: Kari Hovde
Ariel med lesebriller, fordypt i historie mens hun sitter på toalettet. Foto: Linnéa Johansson
Sier nei: Tornerose avviser prinsen når han vil kysse henne opp av hundreårssøvnen. Foto: Linnéa Johansson
Hyldest fra Britney: Den amerikanske aristen Britney Spears sendte Linnéa Johansson en personlig melding på Facebook etter å ha lest om Johanssons Disney-prinsesser i Huffington Post. Foto: Ap
Med sine tegneserier ønsker Linnéa Johansson å fokusere på det sementerte kjønnsrollemønsteret i populærkultur for barn. Her er hun avbildet sammen med sønnen Lou i forbindelse med en reportasje i Ukeadressa om barnemat. Foto: Jens Petter Søraa
Nybakt-mamma-versjonen: Linnéa Johansson tegnet en annen og mindre rosenrød versjon av å være gravid og nybakt mamma enn å være fresh, lykkelig og imøtekommende. – Du er i realiteten et emosjonelt vrak. Foto: Mariann Dybdahl