Han har tatt seg god tid, A$AP Rocky. «At.Long.Last.A$AP.» tjener som oppfølger til den suksessrike debutskiva «Long.Live.A$AP», som først ble lekket på internett allerede i 2013. I rapsjangeren etterfølges debutsuksess gjerne av hyppige utgivelser, men New Yorkeren har ventet på det riktige øyeblikket, «levd» litt, og kommer nå med et lydbilde kjennetegnet av det intrikate – det er nemlig mange lag i produksjonen på «At.Long.Last.A$AP». Og, som vi skal se, er også albumet A$AP Rockys beste utgivelse så langt.

Basert på singelen «Lord Pretty Flacko Jodye II» var det mulig å tro på et album i tidsriktig trap-stil – med låter først og fremst rettet mot klubben. Men Rocky er smartere enn som så. Med sin fingerspissfølelse for det tidløse går han heller i motsatt retning, han gir oss et album som i stor grad er «nedpå», tidvis spirituelt («Holy Ghost»), introspektivt («JD») og psykedelisk («L$D»).

Denne røde tråden tar omveier til soul-land, illustrert ved den fantastiske Kanye West-produserte «Jukebox Joints» og like solide «Wavybone», gjestet av UGK (med avdøde Pimp C). I førstnevnte får vi et markant skifte i instrumentalen, hvor et helt nydelig vokalsample lar A$AP Rocky gli gjennom beaten på det mest elegante vis.

Jeg er også svak for «M'$», en Lil Wayne-gjestet sak som påminner oss hvorfor sistnevnte en gang var vurdert som planetens beste rapper. Når Rod Stewart og smørsanger Miguel dukker opp på «Everyday» oppstår en merkelig, men likevel passende symbiose, og det slår meg at A$AP Rockys x-faktor gjør ham i stand til å spille på det meste av stilarter. Som det kanskje største naturtalentet i sjangeren har han et utall av flows i arsenalet, noe som gjør at han konstant holder lytterens oppmerksomhet.

It's like I lace up my boots and call my troops lately / Traded all my hoodie rap for all my suits lately.

På den ene siden er A$AP Rocky fortsatt en ung mann fra Harlem, samtidig en superstjerne og selverklært «fashion killa». Det er motsetningene mellom livsbejaelsen og livets utfordringer Rocky lykkes så godt å skildre. Det nylige dødsfallet til vennen og mentoren Steven «A$AP Yam$» Rodriguez preger også albumet, passende nok får sistnevnte æren av å runde av albumet med en slags tale. «At.Long.Last.A$AP» vil nok være høyt på mange årsbeste-lister når vi gjør opp status i desember.

Anmeldt av ALEXANDER ØVERÅS KARLSEN