Kåringen av Norges fremste forfattere under 35 år er et samarbeid mellom Litteratufestivalen på Lillehammer og Morgenbladet, og resultatet blir presentert i dag.

På den urangerte lista finner vi blant andre Eivind Hofstad Evjemo (32) fra Levanger.

Tre romaner

Evjemo debuterte med et bidrag i antologien «Signaler» på Cappelen Damm i 2009, senere samme år kom debutromanen «Vekk meg hvis jeg sovner» på samme forlag. Han har senere gitt ut romanene «Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet» (2012) og senest «Velkommen til oss» (2014).

Han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris i 2009 og Ungdommens kritikerpris i 2013.

- Ekte og vesentlig

«Det er ekte. Det er vesentlig. Og det er ført i pennen av en forfatter som framstår som noe av det ypperste norsk samtidslitteratur har å by på», skrev vår anmelder om «Velkommen til oss» i fjor.

LES ANMELDELSE: Glimrende. Igjen

– «Velkommen til oss» spiller på det nye «oss»-begrep som ble etablert etter 22. juli. «Vi er alle AUF-ere» het det. Men det store fellesskapet ble fort avslørt som en illusjon, selv i de etterlattes egen forening ble det splittelser. «Det store oss» er en størrelse jeg har problemer med, sa Evjemo i et intervju med Adresseavisen i forbindelse med lanseringen.

- Ubegrenset aksjonsradius

«Evjemos litterære aksjonsradius synes nærmest ubegrenset», sier juryen, som har har bestått av forfatterne Jan Kjærstad og Inger Bråtveit, forfatter/kritiker Espen Stueland, førsteamanuensis i litteraturvitenskap Tonje Vold og litteraturkritiker i Morgenbladet Bernhard Ellefsen.

I tillegg til Evjemo finner vi følgende navn på lista:

Lisa Aisato

Erika Fatland

Anne Helene Guddal

Ida Hegazi Høyer

Rebecca Kjelland

Erlend O. Nødtvedt

Agnes Ravatn

Nils Henrik Smith

Lars Petter Sveen

Forrige gang de ti beste forfatterne under 35 år ble kåret, var i 2004. Da inneholdt lista navn som blant andre Carl Frode Tiller, Tore Renberg, Åsne Seierstad, Lars Ramslie, Matias Faldbakken, Olaug Nilssen og Trude Marstein.