Lørdag kommer første nummer av Innherred ut i Levanger og Verdal.

Det er et resultat av sammenslåingen mellom lokalavisene Innherreds Folkeblad og Verdalingen og Levanger-Avisa. Til sammen er det en nesten 300 år lang avishistorie som nå skifter ham og skal konkurrere i et stadig tøffere mediemarked.

- Det er tøffe tider, men vi har tro på den nye avisa og at vi skal greie å levere et bedre produkt, sier sjefredaktør Roger Rein.

Bedre enn ventet

Daglig leder Odd Arild Sandnes sier salget av nye abonnementer har gått over all forventning, og er oppsiktsvekkende i en tid da papiraviser over hele landet opplever et kraftig fall.

- Firmaet som har tatt på seg jobben med å selge abonnement sier dette er den aktiviteten de har hatt størst suksess med på 16 år. Det sier litt om interessen. Men svaret får vi selvsagt i etterkant, sier Sandnes.

Kultur i veggene

Det er lange tradisjoner som sitter i veggene når de to avisene fusjoneres og blir til avisa Innherred. Levanger-Avisa ble stiftet i 1848 som Nordre Trondhjems Amtstidende, og er Norges femte eldste avis som har hatt et uavbrutt og selvstendig livsløp siden starten.

Innherreds Folkeblad og Verdalingen var opprinnelig to aviser som ble slått sammen til én avis i 1953.

Men lenge før det tok boktrykker Gustav Borgen initiativ til å etablere Innherreds Folkeblad, som utga sitt første ordinære nummer den 2. februar 1900. Etter frigjøringen i 1945 ble avisen Verdalingen etablert.

Plass til alle

Innherreds Folkeblad og Verdalingen har lenge vært storebror blant lokalavisene på Innherred. Nå blir hovedbølet lagt til Framgården på Verdalsøra, som skal bygges om slik at det blir plass til alle. Lokalene til Levanger-avisa i det gamle bankbygget i Levanger sentrum blir beholdt som avdelingskontor.

I den siste utgaven av Innherreds Folkeblad og Verdalingen sist torsdag skriver redaktør Tor Ole Ree det han kaller en «nekrolog».

- Vi skal ikke legges skjul på at det er både vemod og spenning i avishuset på Verdalsøra. Vemod for at vi i dag tar farvel med ei kjær lokalavis. Samtidig er det spenning fordi ei ny lokalavis nå skal ta over en 115 år gammel tradisjon, skriver redaktøren, som har signert rundt 2400 lederkommentarer siden 1997.

Fra Politiken til Innherred

Redaktørene Roger Rein og Tor Ole Ree har sammen med resten av staben jobbet nesten døgnet rundt den siste tiden med å forme den første utgaven av Innherred. I tillegg har de fått god bistand fra den største eieren Adresseavisen, samt Ally Palmer og Terry Watson fra Edinburgh. De to sistnevnte er i verdenstoppen i avisdesign, og for kort tid siden hentet de hjem en ny kåring, da deres arbeid med den danske avisa Politiken ble kåret til «Worlds best design».

- Det nye avisdesignet er både moderne og fremtidsrettet. Vi skal seksjonere avisa tydeligere og blir bedre både på næringsliv, kultur og lokalsport, som er en stor greie for oss. Helgestoffet blir også tydeligere, sier Rein.

Satser på nett

Den nye avisa vil ha 19 faste ansatte fordelt på 18,3 årsverk. Omsetningen blir på rundt 34 millioner kroner. Det blir ni redaksjonelle medarbeidere som skal dekke alt av stort og smått fra Åsen til Vera.

- Vi får nesten døgnkontinuerlig beredskap på nett, sier Rein, som den siste tiden har sendt medarbeidere rundt i bygdene med lokalavisas egne oransje-lakkerte biler.

- Vi må møte folk der de er. Det er det som er styrken til lokalavisa, sier Roger Rein.