Som ledd i Trondheim kommunes utsmykningsprogram har kunstner Lars Ø. Ramberg (51) kjøpt seks originale deler av den historiske Berlinmuren.

Verket, som har fått tittelen «Kapitalistischer Realismus», ble presentert på en pressekonferanse ved den norske ambassaden i Berlin fredag.

Muren med påskriften «SALE» vil være over syv meter bred og nesten fire meter høy på fortauet utenfor kunstmuseets avdeling på Gråmølna.

Det hele vil bli avduket 9. november i år, på 26. årsdagen for Berlinmurens fall. Muren i Trondheim blir imidlertid permanent.

- Blokkere utsikten

- Det er en stor ære å bli spurt om dette. Jeg dro til Trondheim og så på området og parken som oppføres ved museet, begynte Ramberg under pressekonferansen.

- Vi foreslo å plassere verket utenfor parken, rett ved forsiden av Gråmølna, for å blokkere utsikten mellom kunstmuseet og kjøpesenteret på den andre siden, fortsatte han.

Den tematiske utgangspunktet for kunstverket er gentrifisering, et begrep som forklarer hvordan eldre, fattige industriområder blir gjenstand for oppussing og kommersialisering.

Resultatet er at slike strøk endrer karakter, samt at leie- og boligpriser øker.

Budsjett: 1,7 millioner

I Berlin har det de siste årene vært harde debatter om temaet. En av disse debattene har handlet om området rundt East Side Gallery, hvor deler av den originale Berlinmuren fortsatt står bevart.

Private utbyggere har imidlertid fått tillatelse til å kjøpe deler av området for å bygge svært luksuriøse leilighetskomplekser, med det resultat at muren enkelte steder er blitt fjernet.

Det er noen av disse delene av Berlinmuren Ramberg - etter en prosess på rundt et halvt år - har fått lov til å kjøpe. Under pressekonferansen ønsket han ikke å gå inn på hvor mye han har måttet betale.

Men totalbudsjettet på prosjektet er 1,7 millioner kroner, opplyser rådgiver Ulrika Wallin i Trondheim kommune til adressa.no.

Inspirert av Honecker

Etter åpningen i november vil Trondheim kunstmuseum arrangere et internasjonalt seminar om nettopp gentrifisering.

Kunstneren Lars Ø. Ramberg, som kommer fra Oslo, men har vært bosatt i Berlin siden 1998, er i utgangspunktet kritisk til hvordan deler av Berlinmuren er blitt solgt.

Ved selv å kjøpe, har han «gjort seg selv til en del av problemet», medgir han.

- Jeg må være en del av problemet, slik at jeg kan kritisere det. Det er bedre enn å stå på utsiden og peke med fingeren, sier han.

Han forteller at han blant annet er blitt inspirert av tidligere DDR-topp Erich Honecker, som uttalte at Berlinmuren var en «anti-imperialistisk forsvarsmur».

«Forsvarsmur»

- Så på en måte blir dette en forsvarsmur for museet, da den beskytter det mot de kommersielle kreftene på den andre siden av veien, forklarer han.

Under pressekonferansen snakket han også om hvordan Nedre Elvehavn og Solsiden i utgangspunktet var en fattigslig industri- og arbeiderklassebydel i Trondheim, men som i de senere år er blitt kjøpesenter og dyre leiligheter.

- Berlinmuren var kanskje et forsvarsverk mot forbrukskultur og imperialisme. Siden skiftet den identitet - etter 1989 ble den et symbol på frihet. Men dette er Berlinmuren versjon 3.0. Man kan nå kjøpe en del av et lands kulturelle historie, sier Ramberg.

- Tror du dette vil skape reaksjoner i Tyskland?

- Jeg håper det, svarer kunstneren, som også tidligere har gjort seg bemerket i landet.

I 2005 plasserte han for eksempel et stort skilt med tittelen «Tvil» over den monumentale bygningen som hadde huset det gamle parlamentet i DDR.

Cathrine Hovdahl Vik fra Trondheim kunstmuseum, kurator Lisa Stålspets og kommunens rådgiver Ulrika Wallin presenterte det permanente kunstverket sammen med kunstneren Lars Ø. Ramberg. Foto: THOMAS KOLBEIN BJØRK OLSEN
Berlinmuren vil til sammen bli over syv meter lang og nesten fire meter høy utenfor Gråmølna.