forsiden / Kultur

Pauker og basuner

Ikke rustne: A-ha, fra venstre Paul Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen, er ute med første livstegn på fem år. Og singelen var verdt å vente på, ifølge vår anmelder.
(Foto: Roald, Berit, NTB scanpix)

Ikke rustne: A-ha, fra venstre Paul Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen, er ute med første livstegn på fem år. Og singelen var verdt å vente på, ifølge vår anmelder. Foto: Roald, Berit, NTB scanpix

Pauker og basuner

Mollstemt ballade med overdådige Bondlåt-kvaliteter i godt a-ha-comeback.

5

UNDER THE MAKEUP

single

A-HA

Denne filmen bør skape debatt

Personlig og kritisk blikk på mulig fatale bivirkninger av legemiddel i psykiatri.

Alle Morten Joachims nærmeste var narkomane

Han ble født med heroinabstinenser og nesten alle familiemedlemmene er døde. Nå forteller Morten Joachim sin historie fra scenen.

Spiller inn tredje sesong av «Fødeavdelingen» ved St. Olavs Hospital

For første gang spilles FEMs «Fødeavdelingen» inn utenfor Stor-Oslo.

22 inviterer deg inn

22 sender ballen tilbake til lytteren på comebacket – og selv om den ikke er ferdigscoret, ligner den mer på en kompispasning.

Scarlett Johansson er utsøkt som robot med hjerne

Scarlett Johansson er utsøkt i hovedrollen i sci-fi-drama så lekkert at det er bare å si «Blade Runner».

På chartertur i Andromeda-galaksen

SPILL: Rollespill-veteranene Bioware kliner til med en storslått rollespill-opplevelse.

Spenstig skrevet anti-krim

Spenstig skrevet, om noe enkel feelgoodfortelling.

Frykter ensretting av Kjøpmannsgata

Kunstnerduoen Hertling & Andreassen frykter at en plan- og designkonkurranse for Kjøpmannsgata vil gjøre området til et polert postkort.

Fra arkivet: 30 år siden

«Jordnære Stage Dolls og optimistisk Ole I'Dole møttes i London»

Det var internasjonalt sus rundt flere norske artister i London denne uka i mars for 30 år siden.

Disse svenskene setter preg på Elden i år

Disse spiller i årets utgave av Elden.

A-ha sa det var slutt i desember 2010 – snart fem år senere er imidlertid et nytt album rett rundt hjørnet.

LES OGSÅ: A-ha gjenforenes

Falske oppløsningsalarmer i pophistorien er ikke noe nytt, akkurat, ei heller at mange comeback er utløst av andre ting enn kunstnerisk motivasjon og skapertrang. «Cast in Steel» er varslet 4. september, og som tilstandsrapport og livstegn er første singel «Under the Makeup» derimot en betryggende pekepinn på at albumet blir noe mer enn en cash-in.

LES OGSÅ: A-ha med nytt album i september

Paul Waaktaar-Savoys mollstemte låt om et forhold som tar slutt, låter derfor som starten på noe helt annet. Den hekter seg fast allerede ved første strofe og melodivending, det tar nøyaktig åtte sekunder før du skjønner at dette er et svært godt singelvalg. Melodien overgår nok aldri dette tidlige toppunktet, refrenget legger seg litt nærmere uinteressante balladeklisjeer enn det smart komponerte og popfullendte verset – men det fordelaktige førsteinntrykket blir aldri ødelagt.

LES OGSÅ: Mektig svanesang

Det som skiller låten fra det kompetente men litt forutsigbare og småkjedelige, er et overdådig og svulstig, men samtidig spenningsutløsende og stilig orkesterarrangementet fra Lars Horntveth (Jaga Jazzist m.fl.). Det er langt fra det mest utfordrende eller mystiske Horntveth har gjort, og det kan argumenteres for at arrangementet blir smør på flesk og rent for mye for mange.

Men jeg liker det skamløse og lekne «show off»-aspektet ved det, jeg liker hvordan det med pauker og basuner bevisst maner fram Bond-tema-assosiasjoner, og hvordan det, trinn for trinn, skrur opp den emosjonelle intensiteten i låten – samtidig som et visst glimt i øyet aldri er langt unna.

Så får heller den nakne pianoversjonen bli en b-side eller en konsertattraksjon – i all sin orkestrale velde er «Under the Makeup» aldri original, men en på sitt vis briljant sjangerøvelse.

Anmeldt av VEGARD ENLID

Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss: