Muse er ett av 2000-tallets største rockeband. Trioen, som består av Dominic Howard, Chris Wolstenholme og Matthew Bellamy, har solgt over 15 millioner album og spilt på arenaer verden over.

Bandet har hele tiden utviklet seg, og har tatt inn stadig flere elementer i sin musikk – noe som nesten gikk for langt på det orkestrerte og elektroniske albumet «The 2nd law».

– Vi er en rocketrio, men vi har alltid likt å eksperimentere. Det har ført til problemer når vi skal spille live, vi har jo bare tre par hender. Da vi skulle repetere materialet fra «The 2nd law» før turneen, tenkte vi: «Hvordan i helvete skal vi gjøre dette», sier bassist Christopher «Chris» Wolstenholme.

Et steg tilbake

På det nye albumet «Drones», som kom tidligere i juni, har Muse tatt et steg tilbake for å komme videre.

– Vi følte at rockebandfølelsen var i ferd med å gå tapt dersom vi hadde fortsatt i samme retning. Vi ville gjøre et enklere album, låter man kunne gjøre ved bare å ta med seg en gitar og stille seg opp på en scene og spille, sier Wolstenholme.

Han sier at ved å ta et steg tilbake har bandet også utviklet seg.

– Vi gikk tilbake til bandets opprinnelige form, samtidig som låtskrivingen har utviklet seg gjennom den erfaringen vi har samlet.

Festivalsommer

Nå når «Drones» er sluppet løs venter en større turné for Muse. Denne gangen starter det med festivaler. Deilig, mener Chris Wolstenholme.

– En arenaturné er en stor produksjon som krever en masse forberedelser. På festivaler er det mer at man dukker opp og spiller.

– Siden det nye albumet er mer rockete passer også låtene bedre på festivaler, sier Wolstenholme.

Muse spiller på Roskildes-festivalens største scene Orange torsdag kveld.

Fakta om Muse

* Ble dannet i den engelske småbyen Teignmouth 1994, og begynte å spille rock inspirert av band som Nirvana, Pixies og Weezer.

* Består av sangeren og gitaristen Matthew Bellamy, bassisten Christopher Wolstenholme og trommisen Dominic Howard.

* De siste årene har keyboardisten Morgan Nicholls medvirket på bandets konserter.

* Albumdebuterte i 1999 med «Showbiz».

* Det store gjennombruddet kom med den andre platen «Origin of symmetry» i 2001.

* Totalt har bandet gitt ut sju album som i alt har solgt i mer enn 15 millioner eksemplarer.

* Det siste, «Drones», kom ut i begynnelsen av juni.

Gruppas kraftfulle sentrum, vokalist og låtskriver Matthew Bellamy. Foto: AP
Muse-medlemmene fra venstre: Dominic Howard, Matthew Bellamy og Christopher Wolstenholme på den røde løperen i London. Foto: AP