Til høsten starter en ny ungdomsserie på NRK. Dramaserien portretterer tre jenter i 20-årene som er i brytningspunktet mellom å følge drømmene sine eller kaste inn håndkleet, skriver Aftenposten.

Handlingen formidler hvordan det er å innse at man kanskje ikke er ung og lovende lenger, sett fra jenters perspektiv. Med en god dose humor.

- Ideen kom da jeg ikke fikk fornyet visum til USA for å drive standup.

Den amerikanske ambassaden mente jeg ikke hadde livet mitt på greip og mistenkte meg for å snike meg inn i landet i håp om å søke lykken, sier Siri Seljeseth. I tillegg til å stå bak ideen, er hun også en av manusforfatterne og spiller hovedrollen Elise.

Handlingen er basert på egne erfaringer, og de tre hovedrolleinnehaverne Seljeseth, Gine Pedersen og Alexandra Gjerpen er gamle klassekamerater også i virkeligheten.

– Jeg tror det gjør handlingen mer ærlig og troverdig, sier Seljeseth

Påvirket av Girls

Inspirasjonen er hentet fra USA. Der har man de siste årene hatt en større trend for kvinnelige hovedrolleinnehavere i både film- og TV-produksjoner. Komedier som Broad city og Inside Amy Schumer er blitt hedret for sine kvinnelige synsvinkler og feministiske perspektiv. Girls er blitt en populær serie her til lands for sin fremstilling av unge jenters hverdagsliv utenfor familiens fire vegger.

– Girls har helt klart banet vei for at en serie som Unge lovende kan bli laget. Men vi lager ikke en kopi. Det er interessant at det er den eneste serien som faktisk kan sammenlignes med det vi produserer, sier Seljeseth.

For få kvinnelige hovedroller

Målgruppen er gutter og jenter i alderen 16–29 år. Begge kjønn skal kunne kjenne seg igjen i handlingen. Seljeseth håper Unge lovende kan bidra til å gjøre serier med kvinnelige hovedroller til en trend også i Norge.

– Det finnes ikke andre norske TV-serier om jenter på min alder i en gjenkjennelig verden. Det er noe jeg hadde lyst til å både se og lage, sier hun.

I dag er 2 av 15 norske hovedroller kvinner. Det er for lite, mener Seljeseth.

– Vi har med vilje gjort guttene i serien til støttehjul for jentene, slik jenter tradisjonelt har vært i andre serier. Men herregud, for noen fantastiske støttehjul de er.

Friskt med flere kvinner

Medieviter og førsteamanuensis ved Høgskolen i Hedmark, Gry Cecilie Rustad, mener det er friskt av NRK å satse på serier om unge kvinner i en uetablert fase.

– Fokus på den type kvinneliv har man ikke sett i norsk TV-produksjon enda, sier Rustad.

Hun mener å se en trend for kvinnelige hovedroller i USA. I norsk TV-produksjon derimot har de fleste kvinnelige hovedrollene hovedsakelig vært tilknyttet familiedrama, ifølge Rustad.

– Når det først har vært kvinnelige hovedroller i serier fremstår de ofte som lite interessante og todimensjonale. Det er sjelden norsk film og TV har klart å skape gode kvinnelige karakterer, sier Rustad.

I Danmark har kvinner hatt større suksess som hovedrolleinnehavere i TV-serier, som i for eksempel Broen og Borgen. Norsk TV-produksjon har tidligere blitt kritisert for å ha for få kvinnelige hovedroller.

– Så serien Unge lovende er et velkomment innslag, sier Rustad.

Alder er viktigere enn kjønn

Gitte Calmeyer i NRK mener serien Unge lovende ikke er et produkt av trenden i USA om å ha flere kvinnelige hovedroller, men heller en av mange satsinger NRK nå gjør i humorsjangeren med unge mennesker.

– Generelt ønsker NRK å lage mer humor med ungt innhold, sier Calmeyer.

Poenget med Unge lovende er at den skal se på livet fra en humoristisk vinkel, mener Calmeyer.

– I tillegg vil den ha bred underholdningsverdi fordi den tar opp gjenkjennelige tema for flere, sier hun.

Siri Seljeseth står bak ideen til dramaserien og spiller selv hovedrollen «Elise». Foto: Signe Dons
Siri Seljeseth (øverst i midten) mener det er for få kvinnelige hovedroller i norsk TV og film. Foto: Signe Dons