- Jeg fikk høre at jeg var «den dårligste kongen som har spilt på Stiklestad noen gang», sier skuespiller Ingar Helge Gimle med sin beste etterligning av verdalsdialekten.

- I alle fall den dårligste kongen til å ri på hest, legger han til.

Fra diger hingst til gammel hoppe

På lørdag holder skuespilleren show i Borggården under Olsokdagene på Stiklestad. I forestillingen «Hei ... Jeg trenger litt hjelp her, jeg ...» vil Gimle blant annet fortelle om sin tid på Stiklestad i 1994 da han spilte Kong Olav i «Spelet om Heilag Olav».

- Historien starter med mitt møte med den store hingsten Reiulf, men jeg ender opp med landets eldste hest, hoppa Petra, sier Gimle.

Skuespilleren hadde ikke tatt så mange ridetimer på Ekeberg Rideskole som avtalt. Først da prøvene i amfiet på Stiklestad startet, ble Gimles manglende rideferdigheter avslørt.

- Regissør Arnulf Haga ønsket å prøve noe nytt dette året. Haga hadde fått bygd en stor platting på taket av en bygningene på scenen og denne skulle hesten og jeg ri opp på. Hverken hesten eller jeg var interessert i dette, forteller Gimle, og dermed måtte regissøren legge fra seg planene om ville stunts med kongen på hesteryggen.

- Ble du bedre til å ri i løpet av forestillingene?

- Jeg rei nesten ikke. Jeg satt på ryggen til den gamle hoppa i 50 meter for å komme meg inn på scenen, deretter gikk jeg av, ler Gimle.

Avslag på konge-søknad

Selv om Gimle forelsket seg i både spelmiljøet og i Verdal for 21 år siden, har han ikke vært tilbake på Stiklestad siden han humpet over scenen i blå kongekappe på ryggen til ei gammel hoppe.

- Jeg skrev brev til Arnulf for å høre om jeg kunne komme tilbake og spille kongen en gang til. Det fikk jeg ikke. De måtte ha noen som kunne ri og dermed fikk Nils Ole Oftebro, som spilte konge året før meg, rollen tilbake. Jeg ble dypt vonbroten og tenkte at dit skal jeg aldri igjen, sier skuespilleren spøkefull.

Nå gleder han seg til å oppleve olsok på Stiklestad igjen.

- Sett bort ifra at jeg var dårlig til å ri var det en vidunderlig opplevelse å være med i spelet. Været var vakkert, det var festligheter og vi spilte for rundt 10 000 mennesker som ga oss stående applaus. Det øyeblikket i stykket hvor jeg skulle frelse den litt forvirra jenta, som ble spilt av Guri Skanke, var helt magisk. Og da Ståle Bjørnhaug sang mot slutten - det er det vakreste jeg har hørt i hele mitt liv, mimrer Gimle.

Sympati for Pål Sverre Hagen

Etter sin egen forestilling i Borggården på lørdag skal han se spelet, denne gangen med Pål Christian Eggen i rollen som konge.

- Jeg hørte om uhellet til Pål Sverre Hagen, og jeg føler veldig med ham, sier Gimle.

Hagen skulle debutere som konge i år, men falt av hesten under en prøve forrige helg. Det endte med brudd i armen og Hagen ble nødt til å trekke seg fra spelet.

- Har du selv sittet på en hest siden 94?

- Nei, svarer Gimle kjapt.

- Akkurat nå er jeg på filminnspilling i Irland, og vi har med én hest i filmen. Jeg klappet den i går, men jeg passer på å holde god avstand, sier Gimle.

Han håper Hagen ikke lar seg skremme like mye av sin opplevelse med spelets hester som han selv gjorde.

- Som tidenes dårligste konge kan jeg trøste Pål Sverre med at jeg har brukket armen elleve ganger, så én gang er ikke ille og han vil bli bra igjen ganske snart. Jeg anbefaler ham å komme seg opp på hesteryggen igjen med én gang! Han er en nesten to meter høy, kjekk kar, og han vil bli litt av en konge. Pål Sverre vil komme tilbake som tidenes kjekkeste konge, sier Gimle.

For første gang på 21 år er skuespiller Ingar Helge Gimle tilbake på Stiklestad for å dele sine humoristiske minner fra sin speltid. Foto: Glen Musk [+47]95032996, ADRESSEAVISEN