- Det er behov for å gjøre en bedre jobb. Arrangørene har et stort forbedringspotensialet, sier kulturminister Thorhild Widvey som skal delta på både Olsokdagene og Olavsfestdagene neste uke.

Olsokdagene på Stiklestad og Olavsfestdagene i Trondheim er begge festivaler som setter debatt og samtale høyt på programmet. På begge festivalene er foredragsprogrammene mannstunge, og på onsdag skrev Adresseavisen at bare tre av 15 olsokprofiler på Stiklestad er kvinner(pluss).

- Det hadde vært veldig interessant å høre hvorfor så få kvinner har vært olsokprofiler i løpet av 15 år. Det kan ikke være av mangel på kvinner som kunne passet en slik rolle, sier kulturministeren når hun hører hvor få kvinner som har blitt utnevnt som olsokprofil siden den nasjonale knutepunktinstitusjonen begynte med dette i 2001.

Må etterstrebe balanse

Direktør Turid Hofstad ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter har tidligere uttalt til adressa.no at de har ambisjoner om en bedre kjønnsbalanse og holde det høye nivået, men at det også handler om hvem de har fått tak i i slutten av juli.

Kulturministeren mener både politikere og dem som organiserer ulike arrangementer må etterstrebe en balanse når det gjelder representasjon av kvinner og menn. Hun tror det er avgjørende å være ute i god tid dersom man skal sikre seg deltakere av begge kjønn.

- Jeg skulle likt å vite hvilke kvinner arrangørene har spurt om å delta og som har takket nei. Det er viktig å starte i god tid når man planlegger seminarer og debatter. Det er viktig å få med flere kvinner, og det er ikke mangel på kompetanse og kunnskap. Det finnes kvinner som står på likt nivå som mennene som er plukket ut.

En jobb å gjøre

Både Olsokdagene og Olavsfestdagene understreker at de jobber målbevisst med å oppnå en kjønnsbalanse på sine programposter. Olavsfestdagene arrangerer flere «vestfrontmøter» i løpet av festivalen, og på disse arrangementene er kvinner godt representert. Det gjelder også festivalens musikkprogram og andre enkeltarrangementer. Foredragsprogrammet er derimot mannstungt.

- At det finnes kompetente kvinner er ikke et spørsmål, så hva er grunnen til at de som sitter og planlegger ser flest menn? spør kulturministeren.

- Det er viktig at begge kjønn er representert i 2015. Vi må ha nyanse i debattene, og vi må sørge for en balanse. Den jobben må gjøres, sier Widvey.

- Hva kan konsekvensene bli dersom representasjonen av menn og kvinner er ujevn?

- Vi går glipp av mange interessante perspektiver og viktig kunnskap mange kvinner sitter på.

Kulturministeren gleder seg til å tilbringe flere dager i Trøndelag. I fjor åpnet kulturministeren Olavsfestdagene, og i år ankommer hun festivalen som pilegrimsvandrer.

Pilegrimsvandring til Olavsfest

- På søndag starter vi å gå fra Hjerkinn mot Trondheim. Jeg synes dette er veldig spennende, og jeg gleder meg til å gå sammen med så mange religiøse ledere og snakke om viktige temaer, sier Widvey. Søndag skal pilegrimsvandrerne være framme ved Lianvannet hvor de skal delta på «Kvelden før Olavsfest». I tillegg til åpningen mandag vil kulturministeren få med seg flere av arrangementene under Olavsfestdagene, før ferden går videre mot Stiklestad.

- Jeg har aldri sett spelet før, og jeg gleder meg veldig til å se det, sier hun.

Under Olsokdagene skal Widvey også delta på Olsokseminaret onsdag kveld sammen med blant annet professor Gudmund Hernes, biskop Tor Singsaas, biskop Tor Jørgensen og redaktør Magne Lerø.