– Vi antar det er rekord, sier Ese om lengden på festivalen.

For første gang arrangeres klimafestival i Trondheim, og hovedaktører på arrangørsiden er Framtiden i våre hender, Spire Trondheim, Kirkens Nødhjelp og Besteforeldrenes klimaaksjon.

– Målet er å synliggjøre alle de gode, grønne initiativene som finnes i byen, og samle disse i en park den første dagen, sier leder i Spire Trondheim, Mette Bjørnsdatter Hafskjold.

Alle arrangementer gratis

På programmet står blant annet byttemarked, og publikum oppfordres til å ta med klær og andre ting som de ikke bruker lenger. Under klimafestivalen vil samtlige arrangementer være gratis.

– Vi bestemte ganske tidlig at festivalen skulle bli pengeløs. Det er lett å donere penger til veldedige formål, men ikke like lett forandre på livet sitt. Vi ønsker å inspirere folk til å endre vanene sine, sier festivalsjefen, som også forteller at Olavsfestdagene ivret for et samarbeid.

– Klima er også tema på lørdagens vestfrontmøte, og vi har gått sammen om å arrangere familiekonserter med Mandarinsaft, som vil opptre med et kor av miljøagenter.

Ese fremhever klimafestivalens mange barneaktiviteter:

– Vi ønsker å få familiene hit til parken på lørdag. Ungene kan lage basse, hilse på en lofottorsk, besøke regnskogen og få ansiktsmaling. Atmosfæren vil være veldig laidback, med tepper og puter på plenen. Det er jo meldt bra vær, helt utrolig!

Mat som verdensspråk

Et fokusområde for festivalen er matkasteproblematikk, og lørdag vil publikum tilbys gratis mat fra en stor kastematbuffet. Festivalens frivillige skal samle inn overskuddsmat fra ulike butikker som ellers hadde blitt kastet, og arrangørene forteller om svært positiv respons fra butikkene.

– Bevisstheten om klima er sterkere nå enn for fem år siden, mener festivalsjefen.

Kokker fra Persilleriet, Kafé Soil samt Syriakokkene vil stå bak matlagingen til buffeten.

– Vi kommer fra en annen kultur, og ønsker med dette å bidra positivt til Trondheim. Ikke alle syrere her i byen kan norsk så godt ennå, men kanskje kan mat bli et verdensspråk, slik som musikk, sier kokk Jead Yasen, som lover syriske retter i ulike varianter.

– Vi får se hvilke råvarer som kommer inn. Det vil uansett bli mye mat, beroliger han, mens Iren Haukvik fra Kafé Soil forteller at hun og hennes frivillige vil fokusere på vegansk mat.

Speeddate en politiker

Åpningsdagen har et spesielt fokus på miljøvern i hverdagen.

– Jeg tenker det er greit å formidle til folk at vi må skjerpe oss. Det er også systemkritikk i dette, i samfunnet vårt er det ikke så lett å skjerpe seg, og da trengs politiske grep, sier festivalsjefen.

Yngve Brox (H) er en av politikerne det er mulig å speeddate på festivalens åpningsdag.

– Hovedsaken med dette er å være i dialog med folk. Som politiker er det viktig å unngå å bare sitte på inne kontoret og tro du har tenkt alle kloke tanker selv. Det er viktig å møte engasjerte mennesker, og å få nye ideer for å kunne videreutvikle politikken, sier han.

Gitarist og komponist Alf Wilhelm Lundberg bidrar med å fremføre en smakebit fra sitt nyeste verk «Surrounded by the Fortress». Han har framskyndet singelutgivelse til fordel for Klimafestivalen, og donerer også inntektene fra august og september.

– Vi er så glade for at folk er villige til å stille opp og hjelpe oss, uansett motivasjon. Det er ufattelig gøy å treffe så mange bra mennesker, smiler festivalsjef Ese.

Klimafestivalen åpner lørdag 1. august, med arrangementer mellom kl. 11 - 18 i E.C. Dahl-parken i Bispegata, foran E.C. Dahls stiftelse.

Bugnende bord: Åpningsdagen tilbys publikum internasjonale retter gratis fra en stor kastematbuffet. Foto: Klimafestivalen
Opptrer på lørdag: Bandet Mandarinsaft. Foto: Jan Frode Haugseth
Hils på bien: På klimafestivalens åpningsdag kan du lære å lage ditt eget insekthotell. Foto: Stein Fjesme, Adresseavisen