- Det har vært fint og interessant å være her. Det er fine små stander med lavterskel for å gå bort og spørre om ting man lurer på, forteller Siri Reinsberg Mørch.

Hun har tatt med sine to døtre Anea og Tyri på Klimafestivalen. Der har de blant annet spist mat, sett hvordan man lager biehotell og tittet på brukte klær.

- Hvorfor hadde dere lyst til å besøke Klimafestivalen?

- Det er et viktig tema vi ønsker å bli mer bevisst på. Dessuten var det kjempefint vær, sier Mørch.

- Også er det morsomt, skyter eldstedatteren Anea Mørchschell inn.

- Ja, det er koselig med festivaler. Etterpå skal vi ned på matfestivalen. Så skal vi se Rasmus og verdens beste band. Vi får en hel dag i byen, forteller Mørch.

Les også: Storstilt festivalåpning i E. C. Dahl-parken

Hun mener det er gode tilbud for barn både på Klimafestivalen og Olavsfestdagene. I går var de på forestillingen «Ut av det blå»; en forestilling for barn mellom 0–3 år.

- Jeg har lyst til å se på ridderne, sier Anea.

- Hun har alltid lyst til å se ridderne, men jeg synes det er for krigersk, ler Mørch.

Familievennlige festivaler

Både Olavsfestdagene og Klimafestivalen tilbyr barnevennlige arrangementer. Festivalsjef for Klimafestivalen, Mari Bremnes Ese og leder for Spire Trondheim, Mette Bjørnsdatter Havskjold, mener det er viktig å kunne inkludere barn - også i arrangementer med politiske budskap.

- Vi ønsket å gjøre noe artig ut av det siden det er festival, sier Havskjold.

Hun er svært fornøyd med at så mange har møtt opp i E.C. Dahl-parken, til tross for at det er så mye annet som foregår i resten av byen.

- Vi har hatt veldig fokus på barneaktiviteter. Vi har blant annet ansiktsmaling og domino med videokassetter. Vi ønsket at det skulle være familievennlig.

Ese forteller at deres mål først og fremst er å inspirere de som dukker opp.

- Vi vil at folk skal kose seg. Samtidig som vi ønsker å skape bevisstgjøring. De fleste av oss som jobber med dette er av den oppfatning av at du må få hjelp fra to kanter. Du kan ikke kun gjøre politiske endringer og forvente at folk skal følge med, men du kan heller ikke kun be folk gjøre endringer uten at det legges politisk til rette for det, sier hun.

Det har vært god stemning så langt under festivalen, og Ese forteller at mange hundre har vært innom så langt. Hun håper det vil bli et ekstra trøkk når politikere kommer til debatt senere på dagen, og forventer at cirka 2000 mennesker vil besøke festivalen.

Utsolgt på Torvet

På vei fra Klimafestivalen ned til Olavsfestdagene blir det stadig mer folksomt i gatene. Torvet er fylt av folk, og mange er på vei mot Sparebank1-scenen for å oppleve Rasmus og verdens beste band. Teltet er fylt med folk, og konserten er utsolgt.

- Vi skal oppleve Rasmus for første gang, forteller Ina Pedersen, som sitter spent foran scenen med Amanda og Jonathan Pedersen.

- Hva er det som er så artig med Rasmus?

- Han lager artig musikk, sier Jonathan.

- Er det bra opplegg for barn under Olavsfestdagene?

- Ja, det synes jeg. Det er mye å velge i, og man kan plukke det man synes passer til sin familie aldersmessig, sier Ina Pedersen.