- Det har vært reportasjer om Joralf på TV, men ingen har gått i dybden og sett hva hemmeligheten på Snåsa egentlig er, sier Olin.

Olin og Joralf Gjerstad møter festivalsjef for Kosmorama, Silje Engeness på Prinsen Kino under Olavsfestdagene. De samtaler og viser klipp fra Olins kommende dokumentarfilm om Gjerstad. Filmen har arbeidstittelen «God», og får premiere senere i år. Kinosalen er full, og mange som ønsket å lytte til samtalen måtte snu i døra.

Tett på Snåsamannen

Olin forteller at hun satte noen viktige rammebetingelser for å gå i gang med dokumentaren.

- Jeg må få tilgang til det som vi alle lurer på hva er, sa jeg til Joralf. Det var å vise hva som skjer i hans møte med den syke i behandlingsrommet, sier hun.

Gjerstad på sin side var ikke i tvil om at Olin var den riktige regissøren for oppgaven.

- Det maratonløpet jeg har gjort i over 70 år ender nå med at Margreth lager en film om meg, og hvordan det fungerer, forteller han.

- Du trakk deg tilbake, og nå får Margreth deg på banen igjen. Hvordan føles det, spør Engeness.

- Det føles storartet, sier han, til latter fra salen.

Les også: Olin ville se på godhet, dro til Snåsamannen

På søken etter det gode

Olin har laget en rekke filmer om mennesker som på forskjellige måter står utenfor samfunnet. Ønsket om å lage en film om mannen fra Snåsa kom etter hennes forrige film, «De Andre», fra 2012.

- Jeg har dokumentert ondskap og stått ved siden av mennesker som har vært veldig hardt prøvet i femten år. Jeg kjente at jeg var nødt til å gå et annet sted hvis jeg skulle orke å stå i det og ta inn mer. Dypt sett kan det hende jeg trengte hjelp.

Gjerstad har hatt åpent hus og hjulpet folk med plager store deler av livet. Da Olin gikk ut offentlig og sa at Snåsamannen igjen tok imot besøk, var pågangen så stor at de måtte gå etter førstemann til mølla-prinsippet.

I klippene publikum får se fra «God», ser vi møter mellom Snåsamannen og mennesker som lider av vonde, kroniske lidelser. Olin forteller at de filmet 22 ulike møter, i tillegg til intervjuer.

Formidabel gave

Hva tenker du om møtene vi får se her, spør Engeness Olin.

- Det er mye å si om Joralfs formidable gave. Jeg tenker at alle mennesker har forskjellige gaver. Vi er flinke på forskjellige ting og Joralf har sin begavelse. Joralf sa en gang til meg at han har blitt gitt en mektig gave om å hjelpe.

- Du har hatt et liv som vi alle har et liv, sier Olin og henvender seg til Gjerstad.

- I tillegg har du latt folk komme til deg fordi du har den evnen du har. Det vi har sett har vært sterke møter. Noen ganger sto fotografene og jeg og gråt under opptak.

- Ser du på kraften din som en gave fra Gud, spør Engeness Gjerstad.

- Jeg er glad for at jeg har vært til hjelp for folk. Alt jeg foretar meg er gjort for at folk skal se at det finnes noe mer enn bare oss og at vi skal tro på noe mer enn det jordiske, svarer han.

Gråt på settet

Vi får se enda et klipp fra filmen hvor Gjerstad hjelper en ung jente med nakkeplager.

- Hva tenker du om det vi så her, spør Engeness Olin.

- Jeg tror ikke jeg kan gi svar på det her og nå, svarer hun.

Olin forteller at de brukte observerende kamera og var fluer på veggen under arbeidet med filmen. Som regissør har hun aldri har gått inn og styrt noe av det som skjer.

- Joralf har en sterk evne til å se andre mennesker, og det var sterkt å se. Han visste mye om menneskene han møtte uten å vite noe på forhånd.

Olin mener Gjerstad har en egen evne til å se mennesker etter å ha hjulpet dem i 75 år.

- Du har utrolig mye erfaring om moderne menneskers lidelser og behov for finnes der ute, sier hun og snur seg mot Gjerstad.

- Det at hender som er stive og at ting man går i langvarig behandling for som ikke kan løses, blir løst på Snåsa - det er vanskeligere å forklare.

Sal 2 på Prinsen Kino var fullsatt da Silje Engeness ledet en samtale med Margreth Olin og Joralf Gjerstad. Foto: VEGARD EGGEN