En fugl på telefonen er bedre enn ti på taket. Dette er i alle fall sant for finske Rovio som har tjent millioner på sine sinte fugler.

«OMG. 5M downloads of #AngryBirds2 in 36 hours! Our fans rock! #AngryIsBack», tvitret Rovio fra sin offisielle Twitter-konto før helgen.

Kanskje sitter du allerede og spiller det, men kanskje har nyheten gått deg hus forbi. Men helgens store «snakkis» på internett var lanseringen og den påfølgende kritikken mot mobilspillet «Angry Birds 2». Spillet er den offisielle oppfølgeren til «Angry Birds» fra 2009  ( ja, så lenge er det siden). Og til tross for at finske Rovio siden da har gitt ut hele 14 spill i serien siden da med stort og smått, så er det først nå at det opprinnelige spillet får sin oppfølger.

Du må betale eller vente for å gå videre

Men mye har skjedd siden 2009. Ikke mint den mye omtalte (og mislikte) «Pay-2-Win» -modellen som «Candy Crush Saga» må ta mye av skylden for har blitt så omfavnet av utviklerne. Vi snakker selvsagt om gratisspill med mikrotransaksjoner her. Mobilspill der du gjerne betaler noen kroner for «gems», «gold» eller «diamanter» for å skaffe deg fordeler i spillet. I de verste tilfellene så dreier det seg her om du må betale ekte penger for å «vinne» i et spill som i utgangspunktet er gratis. Denne forretningsmodellen er hatet av spillerne, men elsket av utviklerne. Dette fordi det ofte gir store penger i kassa.

Det første «Angry Birds» hadde ingen mikrotransaksjoner av denne typen. Om du gikk videre fra et ekstra vanskelig brett ble avgjort av dine evner som spiller ( eller rett og slett flaks).

«Angry Birds 2» kaster seg på betal-bølgen med hud og hår ( og fjær?). Noe som fikk anmelderen Erik Kain fra Forbes Magazine til å se rødt på fredag under tittelen «Pay or die» (betal eller dø).

Forbes-artikkel sparket i gang internett-hatet

«Kanskje er jeg en utålmodig spiller, men jeg hater å bli fortalt at jeg må vente for å kunne fortsette å spille», skriver Kain.

«Jeg kan ikke fordra disse kunstige vente-tidene som moderne free-to-play -spill tvinger på oss. Og måten de har implementert dette på i Angry Birds 2 er av verste sort. I andre spill kan det hende at du må vente en liten stund før et hus eller et annet byggverk blir reist, men her stopper alt opp - fullstendig.»

Og slik fortsetter den omstendige teksten. Forbes Magzine avslutter med å gi «Angry Birds 2» 4 av 10 mulige. Anmeldelsen utløste et skred av sinte innlegg på en drøss internettforum, samt facebook og twitter.

Likevel har ikke dette forhindret «Angry Birds 2» til å bli årets største nedlastingssuksess så langt både på Google Play og på App Store. Og tar vi ikke helt feil så har de fem millionene med nedlastede sinte fugler nå blitt til minst ti.

«Angry Birds 2» kan du laste ned gratis (!) fra Google Play HER og fra App Store HER.