I en kinosommer hvor flere av storfilmene er oppfølgere til 80- og 90-tallsslagere, er det liten grunn til overraskelse over at «Hjelp, vi må ha ferie» fra 1983 har fått fortsettelse og oppfølger. «National Lampoon's Vacation» var originaltittel på første film i en trilogi med Chevy Chase og Beverly D'Angelo som kjernefamiliepar med unger på ferie.

I ettertid står originalen til Harold Ramis med manus av John Hughes seg brukbart som primitiv, tidstypisk amerikansk 80-tallskomedie. Adresseavisens anmelder mente i sin tid originalen var «en sterk kandidat til årets største filmflause», men det er ikke uten grunn den har levd et langt liv i mange format i over 30 år.

«Vacation» har lignende, men moderne setting i samme biltur fra Chicago til fornøyelsespark på Vestkysten. Forskjellen er at nå er sønnen fra sist familiefar på tur, mens Chase og D'Angelo har biroller som besteforeldre. Ed Helms, tannlegen fra «Hangover»-filmene har hovedrollen som familiefar.

Helms er ganske god på anstrengt macho, verbal pinlighetshumor. Han bidrar sammen med Christina Applegate og en henholdsvis nerdete og ufordragelig sønn til å plassere årets utgave et vulgært sted mellom originalen og tv-komedien «Modern Family». Tilsynelatende vel drøyt for oversettelsen, som lar «rimming» bli «kjappis» på norsk.

«Vacation» er et stykke unna god filmkomedie, selv om den har flere morsomme, velgjorte vrier i musikk, referanser og situasjonskomikk. Måten den lager filmkomedie av selvmord på er grenseløst smakløst, i en ganske forutsigbar, drøy, men ikke helt ueffen komedie.

Tilbake til -83: Chevy Chase og Beverly D'Angelo(t.h. bakerst) har biroller som besteforeldre i «Vacation» hvor deres sønn med familie tar samme biltur som sist, i komedien med premiere onsdag. Foto: Hopper Stone