- Takk til hele Trondhjem, sa en rørt Anne Krigsvoll og trakk fram Rosenborg og Nidelva da hun fikk Amanda for beste kvinnelige birolle i trondheimsfilmen «Kvinner i for store herreskjorter», regissert av Yngvild Sve Flikke. Krigsvoll fikk prisen for den morsomme rollen som den kvinnelige, proletariserte enboksforfatteren Agnes Kalvatn.

«Verdens morsomste rolle»

Krigsvoll takket regissør Sve Flikke og manusforfatter Gunnhild Øyehaug for «verdens morsomste rolle», og benyttet dessuten sin korte takketale til en dirrende advarsel til regjeringen: «Pass på bibliotekene vårres!». I møte med pressen etterpå utdypet hun den politiske markeringen. – Fyttirakker'n! Koss ska det gå med Norge om vi ikke tar vare på bibliotekene. All kunnskap og nysgjerrighet starter der, sier hun.

Les anmeldelsen av «Kvinner i for store herreskjorter»

Krigsvoll vant dermed sin andre Amanda. Hun fikk nemlig pris i 1988 også, da for hovedrollen i tv-serien «Av måneskinn gror det ingenting» etter Torborg Nederaas' roman. På spørsmål fra Adresseavisen om hvor hun har den forrige og hvor hun skal ha den nye prisen, tar hun et skikkelig tak i statuetten. - Æ har itj peis, så den bli nok ei bokylle på denne også, sier hun.

Trøndersk dokumentarpris

Trøndersk vinner ble det lørdag også i dokumentarklassen, hvor Tonje Hessen Schei fra Trondheim fikk pris for «Drone» om militær bruk av droner. - Wow! Den prisen her betyr utrolig masse!, sa Hessen Schei og takket for støtte på hjemmebane i form av prisen. Hun takket også de amerikanske soldatene som står fram i filmen.

Les Adressas anmeldelse av «Drone»

Populær pris til Mæhle

En annen trønder fikk også Amanda i går, før det tv-sendte showet, men en så populær og fortjent vinner at han burde vært på tv. Harald Mæhle fikk den faglige hedersprisen Gullklapperen for rundt 40 års arbeid som stemmeinstruktør og ansvarlig for dubbing av filmer på norsk. Mange millioner små og store nordmenn har hatt glede av hans arbeid på et område hvor norsk film er blant de beste i verden.

Mest til «Børning»

Største prissanker med fire priser totalt, hvorav også den gjeveste for beste film, ble Hallvard Bræins «Børning». Fjorårets største norske publikumssuksess ga Henrik Mestad pris for beste mannlige birolle. I en prisutdeling hvor hele 12 norske kinofilmer fikk pris. En av de alle beste, Ole Giævers «Mot Naturen» som fikk to Kanonpriser i vår, ble imidlertid helt uten Amanda.

Les Adressas anmeldelse av «Børning»:

Prisen til «Børning» for beste film vil nok skape debatt. Det vil ikke skuespillerprisen til debutant Ine Marie Willman for «De nærmeste». Veteran Bjørn Sundquists pris for «Her er Harold» kom neppe som et sjokk på noen, ei heller på ham selv, selv om han ble tydelig rørt. Regiprisen gikk litt mer overraskende til Aslaug Holm for «Brødre». Overraskende først og fremst fordi denne prisen tidligere ikke har gått til en dokumentarfilm.

TV-showet ble avsluttet med ærespris til Vibeke Løkkeberg (70), med et sterkt kvinnelag som utdelere, i form av Anja Breien, Ellen Horn, Tonje Hessen Schei og Jenny Skavlan.

Her er Amanda-vinnerne 2015:

Beste norske kinofilm

Børning – regi Hallvard Bræin, produsenter John M. Jacobsen, Sveinung Golimo og Marcus Brodersen.

Beste kvinnelige skuespiller

Ine Marie Wilmann – De nærmeste

Beste mannlige skuespiller

Bjørn Sundquist – Her er Harold

Beste kvinnelige birolle

Anne Krigsvoll – Kvinner i for store herreskjorter

Beste mannlige birolle

Henrik Mestad–Børning

Beste regi

Aslaug Holm–Brødre

Beste barnefilm

Operasjon Arktis–regi Grethe Bøe-Waal, produsenter John M. Jacobsen, Sveinung Golimo og Marcus Brodersen

Beste dokumentarfilm

Drone–Tonje Hessen Schei

Beste kortfilm

Bunker–Vibeke Heide

Beste filmmanus

Bent Hamer–1001 gram

Beste visuelle effekter

Morten Moen og Tine Teigene Dalen–Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama

Beste klipp

Christoffer Heie og Ida Kolstø–Den tilfeldige rockestjernen

Beste musikk

Nicholas Sillitoe–Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant

Beste lyddesign

Fredric Vogel og Petter Fladeby – Børning

Beste foto

Simon Pramsten – Her er Harold

Beste scenografi/produksjonsdesign

Peter de Neergaard–Beatles

Beste utenlandske film

Leviatan–Andrey Zvyagintsev, distributør Arthaus

Amanda-komiteens Gullklapper

Harald Mæle

Folkets Amanda

Børning

Amanda-komiteens Ærespris

Regissør Vibeke Løkkeberg

Hyllet: Vibeke Løkkeberg fikk Æresprisen under Amanda-utdelingen lørdag . Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje, NTB scanpix