Onsdag ble det kjent at trondheimspolitikerne har gitt klarsignal til planene om en ny konserthall på Nidarø. To gamle haller skal rives, og erstattes av en ny hall med plass til 10 000 publikummere.

Den nye hallen skal være en flerbrukshall som skal brukes til både idrett, konserter og messer. Den skal stå klar til fiskerimessa i 2018, og også være arena for Håndball-EM i 2020.

Sport eller konserter

Hallen vil ha en takhøyde på 18 meter, og tilfredsstiller dermed internasjonale artisters krav til arenaer. I prosessen med å få en hall som vil fungere for store artister har Stein Vanebo i Trondheim Conserts fått konsulenthjelp fra konsertarrangøren Live Nation.

- Vi har gitt input på hvordan en konserthall fungerer, takhøyde, størrelse på porter og logistikkinfo om hvordan arrangement fungerer. Det har også vært befaring på Telenor Arena og Oslo Spektrum for å se hvordan løsningene er der, sier Christian Schøyen, prosjektdirektør i Live Nation.

Schøyen sier det er viktig å avklare om man prioriterer sport eller konserter.

- Selv om man har en hall er det ikke gitt at man har konserter hver uke. Konserter er bonus, den daglige driften som holder hallen oppe og går må være noe annet, sier han.

Justin Bieber og Elton John

Schøyen mener flerbrukshallen Boxen i Danmark er et godt forbilde. Den ble bygd til håndball-VM og brukes også til konserter.

- Våre danske kolleger i Live Nation er veldig fornøyd med den. Den er enkel å gjøre om fra idrettshall til konsertsted, og er et sted innbyggerne liker å gå på konsert. En vanlig idrettshall kan fort bli litt utdatert. Det må legges til rette for at man kan ta imot litt forskjellige typer publikum, sier han.

- Hvilke artister kan være aktuelle for en slik hall i Trondheim?

- Alle de artistene som har spilt i Oslo Spektrum de siste fem, seks årene, og en del av de som har spilt på Telenor Arena, sier Schøyen, og nevner Justin Bieber og Elton John som eksempler.

Vellykket på Sverresborg

Live Nation var også med forberedte Sverresborg foran sommerens konserter, og har kommet med tilbakemeldinger på hvordan man kan gjøre Granåsen til en attraktiv arena.

- Sverresborg ble bra. Antall meter med bar må kanskje utvides noe, men logistikk og alt det andre fungerte veldig fint. Når det gjelder Granåsen har vi ikke konkludert med annet enn at det er plass til mange mennesker der oppe, sier han.

Han synes responsen utekonsertene i Trondheim har fått av publikum er veldig positiv, og tror det er på tide å friskmelde Trondheim som konsertby.

- Tidligere har vi følt at det har vært krevende å selge billetter i Trondheim. Elton John på Torvet og Kiss på Lerkendal fikk mindre publikum enn hva vi hadde ventet. Men så lenge en har et produkt som folk vil ha, så kommer de. Sverresborg hadde riktige artister, og da kom folket.

- Det er som med fotball; kommer det et godt lag til Lerkendal, selger man også billetter. Vi ønsker å satse på Trondheim fremover, sier Schøyen.

Metallica i 2018?

Prosjektleder for den nye hallen, Morten Marøy, sier de nå er inne i en konseptutviklingsfase hvor arkitekter og rådgivere ser på detaljene i planene.

- Vi håper vi i løpet av året skal kunne vise frem noen skisser, sier Marøy.

Christian Schøyen befinner seg i Bergen da vi snakker med ham. Der skal det samme kveld (torsdag) være konsert med Metallica. Han anslår at 20-25 prosent av publikummet kommer fra Trøndelag.

- Det hadde vært fantastisk å ha fått Metallica til Trondheim en gang. De er bare tidlig i 50-årene, så de holder nok på noen år ennå.