I høst sendes TV2s nye storsatsing Okkupert, som beskriver et tenkt hendelsesforløp der Russland invaderer Norge for å overta tilgangen til norske oljeressurser, skriver Aftenposten.no.

Forfatter Jo Nesbø står for den opprinnelige ideen, og serien blir en av tidenes dyreste.

- Handler om virkelige land

Nå reagerer russiske myndigheter på innholdet i serien. Den russiske ambassaden i Norge skriver følgende en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg:

«Selv om forfatterne av serien prøver å understreke at dette er et tenkt plott som ikke har noe med virkeligheten å gjøre, handler denne filmen om virkelige land. Dessverre er Russland tildelt rollen som aggressor.»

Omtalt i internasjonale medier

Ambassaden skriver videre:

«Det er virkelig synd at forfatterne i samme år som vi feirer 70-årsjubileet for seieren i andre verdenskrig, ser ut til å ha glemt den sovjetiske hærens heroiske bidrag til frigjøringen av Nord-Norge fra de nazistiske okkupantene.»

Flere russiske medier har omtalt saken de siste dagene, blant annet storavisen gazeta.ru. Også nettstedet Hollywoodreporter.com og nyhetsbyrået Bloomberg skriver om kontroversen.

Ifølge TV2 har flere internasjonale medier tatt kontakt om saken i løpet av dagen lørdag.

TV2: Dette er fiksjon

«Okkupert er fiksjon og prøver ikke reflektere det nåværende geopolitiske situasjonen på en realistisk måte», svarer TV2s dramasjef Christopher Haug i en uttalelse som ble sendt til russisk presse fredag.

Kanalen argumenterer med at det ikke skader å lage TV-drama så lenge man understreker at hele handlingen er oppdiktet.

Russlandseksperter har tidligere stemplet TV2s nye storsatsing som«destruktiv» og «forferdelig farlig».

Budsjett på 90 millioner

TV2 presenterte i midten av august en trailer for høstens storsatsing, som vil ha première 27. september.

Serien på ti episoder har et budsjett på 90 millioner kroner, noe som gjør den til en av tidenes dyreste norske dramaserier.