Blues in Hell har fredagskveld sitt årlige arrangement Magic Mirrors. Her ble det klart at årets Blues in Hell Award går til Michael Roach fra USA.

Roach hadde også æren av å starte åpningskonserten i Magic Mirror-teltet på Hell i Stjørdal.

LES MER:Classic Car Show fikk sine plakater ødelagt av Blues in Hell: -Det er så frekt gjort

Har utviklet sin egen stil

Fra jurybegrunnelsen heter det at årets pris går til en bluesmusiker som har levd en stund og som har betydd mye for gitaren, stilarten sin og ellers sin innsats for å fremme blues som uttrykksform. Dette samtidig som Roach ikke har hatt et større støtteappart i ryggen.

Roach kommer fra Washington DC, og skal ikke ha vært særlig gammel da han begynte å høre på blues og spesielt såkalt East Coast blues. Han ble tidlig kjent med blant andre John Jackson, John Chepas og Jerry Ricks, som alle er store tolkere av denne musikkstilen som går helt tilbake til 1920-tallet.

Etter hvert har han, ifølge juryen, utviklet en egen stil, samtidig som han er tro mot sitt musikalske opphav. Tidlig på 1990-tallet flyttet Roach fra USA til England, og foruten å spille på klubber og festivaler har han også blitt en profil innen afroamerikansk kultur ved for eksempel The Smithsonian Institute i USA, Oxford University i England og Univerity of Metz i Frankrike gjennom sine forelesninger med fokus rettet mot blues.

Inspirerer ungdommen

Roach har også grunnlagt European Blues Association der han i dag fungerer som Director of Devolopment, sekretær og redaktør i nyhetsredaksjonen. Han er også med i prosjektet «Overseas Blues- European Perspectives on African American Music».

Roach har besøkt Hell mange ganger, og har i flere år samarbeidet med både festivalen og den kulturelle skolesekken. Bluesmusikeren har besøkt skoler i Stjørdal og gitt elevene et innblikk i både bluesmusikken, slavenes historie og rasepolitikken i USA.

I kveld står han på scenen i Magic Mirror-teltet, ulastelig antrukket som vanlig.