- Dette er historien om Tore Strømøy som redder Reidar Brendeland, humrer låtskriveren og grunnleggeren bak Vestlandsfanden.

Tore Strømøy er kanskje mest kjent for å gjenforene personer som har mistet kontakten i TV-programmet «Tore på sporet», men denne høsten har han tatt på seg en ganske annen oppgave. Med konsertserien «Sanger om et liv» vil Strømøy presenterer artisten Reidar Brendeland.

Livets glade gutter

Da Strømøy hørte Vestlandsfanden på Frøyafestivalen i 2013, ble han skuffet. Programlederen mente at folk-rock-gruppa som ble dannet i Haugesund i 1979 hadde blitt et pubband som spilte for et uoppmerksomt publikum.

- Jeg var egentlig trøtt og lei av etter å ha vært på veien med Vestlandsfanden i 35 år, sier Brendeland, som står bak sanger som «For livets glade gutter går solen aldri ned» og «Plommer i Hardanger».

- De fleste oppfattet sangene mine som festsanger. Tore skjønte ikke hvorfor disse sangene ikke hadde en høyere status, sier Brendeland.

Og med det startet samarbeide om å finne tilbake til låtskriverens originalitet.

Historier om et levd liv

Når publikum møter Brendeland i «Sanger om et liv» blir artistens viser og tekster presentert akustisk. Brendeland har kun med seg multimusiker Andreas Berg og felespiller Olaug Furusæter på scenen. Imellom låtene blir artisten intervjuet av Strømøy.

- Vi går tilbake til start. Vi forteller historiene rundt sangene til Reidar og historier fra hans liv, sier Strømøy, som ønsker at publikum både skal le og bli berørt over musikerens ærlige fortellinger.

- Reidar forteller blant annet om et liv på veien som har tatt livet av mange, og han kunne gått til grunne han også. Han forteller om et tøft liv på en veldig fin måte, og han deler mange artige episoder, sier Strømøy, som beskriver forestillingen som et TV-show viet en hedersgjest, men uten kamera.

Strømøys ønske med forestillingen er å gjøre folk oppmerksomme på låtene og tekstene til Brendeland.

- Jeg vil hjelpe ham opp dit jeg mener han hører hjemme. Får jeg til dét, er det god nok betaling for meg, sier Strømøy.

Hadde gitt seg uten Tore

Brendeland beskriver samarbeidet med Strømøy som fantastisk. At programlederen ønsker å hjelpe ham uten annen grunn enn at han liker sangene, rører Brendeland.

- Da Tore foreslo å gjøre disse forestillingene, var jeg ikke overbevist, forteller Brendeland.

Bandets felespiller gjennom 25 år, Ivar Woxmyhr, hadde nettopp gått bort, og Brendeland var ikke motivert til å fortsette med det travle turnelivet uten bandmedlemmet.

- Jeg ville egentlig legge ned hele butikken. Hadde ikke Tore kommet inn i bildet, hadde jeg nok sluttet å reise rundt for å spille, sier Brendeland.

Etter ei prøveforstilling i Nannestad forrige helg, går turen videre til Frøya kulturhus lørdag 12. september, Ørland kulturhus søndag 13. september og Orkdal kulturhus onsdag 16. september.

- Hvordan er det å møte publikum på denne måten?

- Det er ganske skremmende. Jeg har stor respekt for å spille på kulturhus. Her er alle klare i toppen og følger med på alt man gjør. Man kan ikke stikke seg unna, alt står og faller på det man klarer å prestere der og da, sier Brendeland.