Adresseavisen har stilt seks spørsmål til ti av Trondheims toppolitikere. Svarene viser blant annet at det er stor enighet om å utvide Olavshallen.

For at politikerne skal gå inn for en slik løsning, må utredningene som er under arbeid vise at Olavshallen kan bygges ut til en akseptabel pris og bli en god løsning for byen.

LES OGSÅ: Vil at kulturen skal sette fart på byen

Trondheim Symfoniorkester og de andre kulturaktørene som holder til i kvartalet, har i dag utilfredsstillende forhold, og det har vært diskutert om Trondheim må bygge et nytt kulturhus, for eksempel på Brattøra eller Nyhavna.

Best på barn og unge

Politikerne sier at de stiller seg åpne for ulike løsninger. Men alle er opptatt av å øke kulturaktivitetene i Midtbyen.

Enigheten er stor også på andre områder. Alle unntatt Fremskrittspartiet vil bruke mer penger på kultur, og alle er enige om at Trondheim ligger i norgestoppen når det gjelder kulturaktivitet og tilbud til barn og unge.

Dette er spørsmålene:

1. Hva er ditt partis visjon for kultur-Trondheim?

2. Hvor vil dere bygge nytt konserthus?

3. Hvordan vil dere løse Trondheim kunstmuseums og Nordenfjeldske kunstindustrimuseums bygningsmessige problemer?

4. Hva er kulturbyens største svakhet, og hva er dens største styrke?

5. Er det frivillige kulturlivet for lavt prioritert?

6. Bør Trondheim bruke mer penger på kultur enn i dag?

Rita Ottervik (Ap):

1. Vi skal fortsatt være Norges beste by når det gjelder kultur for barn og unge, og vi skal utvikle tilbudet videre.

2. Arbeiderpartiet vil helst at konserthuset ligger i Midtbyen og i Olavskvartalet. Men vi må vente på utredningene som er under arbeid.

3. Jeg ser for meg at vi bygger sammen Kunstmuseet og Trondheim kunstforening. Vi får se om det blir plass til Kunstindustrimuseet der. Jeg vil også høre hva styrene og Museene i Sør-Trøndelag har å si.

4. Svakheten er at vi ikke har god nok tro på oss selv. Styrken er de fantastiske utdanningsinstitusjonene, frivilligheten og festivalene.

LES OGSÅ: Bred kulturdebatt

5. Ja, på noen områder, som for eksempel korps. Der har vi nå økt bevilgningene, og vi skal fortsatt styrke frivilligheten.

6. Ja. Det får vi til hvis vi får et flertall som setter kulturaktiviteter foran skattekutt.

Yngve Brox (H):

1. «Store, lille Trondheim» er vårt motto. Alle skal delta, vi skal få impulser fra den store verden og vise verden hva vi kan.

2. Hvis kostnadene blir akseptable og kvaliteten god nok, går vi inn for å utvide Olavshallen. Hvis ikke, er vi åpne for flere muligheter.

3. Høyre har lenge gått inn for å plassere begge under samme tak. Det vil være en god løsning for begge.

4. Aktiviteten blant barn og unge og samarbeidet mellom ulike institusjoner er en styrke. Svakheten er at det frie feltet, som for eksempel Teaterhuset Avant Garden, ikke er høyt nok prioritert.

LES OGSÅ: Brox og Ottervik om kulturpolitikk

5. Frivilligheten må styrkes. Det har en verdi i seg selv, og det sparer kommunen for penger på andre budsjetter.

6. Ja, fordi kulturen har en egenverdi og styrker byen. Regjeringens frihetsreform på området vil også gi oss bedre rammevilkår i kulturpolitikken.

Hilde Opoku (MDG):

1. Vi vil ha et kunst- og kulturliv som bygger bro mellom folk, skaper meningsbryting og bidrar til å utvikle byen. Den profesjonelle kunsten skal utfordre oss.

2. Uansett om vi skal utvikle Olavshallen eller bygge et annet bygg, vil vi ha et kulturhus med bred aktivitet som rommer flere sjangre.

3. Vi trenger en midlertidig løsning og etter hvert et nytt bygg, gjerne en sammenslåing bak dagens kunstmuseum.

4. Mangfoldet og den store aktiviteten blant barn og unge er styrken. Svakheten er for dårlig samspill mellom studenter og byens befolkning og for lite kultur fra andre verdensdeler.

LES OGSÅ: Kjapp dere politikere, det går for treigt

5. Vi har vært flinke med korps og festivaler, men trenger blant annet mer frivillighet i kulturtilbudet til eldre.

6. Vi kan bruke mer, og vi kan omprioritere, ved å bruke en større del av kulturfondet til kultur.

Mats Ulseth Ramo, (Frp):

1. Kommunen skal sørge for at kulturaktiviteten blant barn og unge i Trondheim blir et forbilde, og vi vil styrke kulturskolen.

2. Hvis private utbyggere vil bygge nytt konserthus, vil vi tilrettelegge ei tomt. Hvis ikke, vil vi videreutvikle Olavskvartalet som en levende kulturarena.

3. Vi vil ruste opp de eksisterende bygningene. Kommunens økonomi tillater ikke at vi bygger nytt.

4. Svakheten er at de profesjonelle ikke har vært flinke nok til å skaffe seg privat finansiering. Styrken er at tusenvis av frivillige stiller opp under festivaler som Pstereo, Olavsfestdagene og Kulturnatt.

LES OGSÅ: Legg opp løypa for kulturnatt

5. Ja, særlig når det gjelder korps. Ved siden av mer penger til barn og unge er frivilligheten et av få områder der vi vil øke bevilgningene.

6. Nei, for vi kan vri finansieringen av kultur for voksne over på tilbudet til barn og unge.

Geirmund Lykke (KrF)

1. Absolutt alle må få delta i et mangfoldig kulturliv, fra de er helt små. Og alle må få muligheten til å oppleve mangfoldig og utfordrende kunst- og kulturformidling.

2. Vi håper det blir mulig å bygge ut Olavshallen. Vi trenger levende kultur i Midtbyen, og det vil være bra med tanke på transport.

3. Museene i Sør-Trøndelag (Mist) må komme med en helhetlig beskrivelse av hva behovene er. Museene er ellers ikke en del av kommunal forvaltning.

4. Svakheten er at vi sammenlikner oss med andre norske byer. Vi har svært mye av internasjonalt format. Det er noe av styrken, i tillegg til at vi er gode på rekruttering.

LES OGSÅ: Brobygger med fornyet aktualitet

5. Vi kan gjøre mer, både for korps, kor og øvingslokaler for unge.

6. Selvfølgelig. For meg står Fargespill øverst på blokka de neste fire årene. Fargespill betyr mye for integreringen og må bli et fast tiltak.

Marte Løvik (Sp):

1. Trondheim skal være den fremste kulturbyen på alle måter, i hvert fall i Norge. Vi er allerede landets beste by for ungdomskultur. Nå må vi bli best over hele spekteret.

2. Vi vil ha et kulturbygg med mange ulike funksjoner under samme tak. Det er for tidlig å si hvor det skal ligge.

3. Vi er åpen både for å samle de to institusjonene under samme tak og utbedre dagens lokaler. Nå er det Trondheims tur å få et stort, statlig kulturbygg.

4. Svakheten er at dårlige lokaler til de store institusjonene i sentrum. Styrken er barne- og ungdomskulturen og kirkekulturen.

5. Vi har et aktivt frivillig kulturliv, og det skjer mye bra i bydelene. Men det kan alltid prioriteres høyere.

6. Ja. Med utropstegn etter. Selv er jeg opptatt av at kunstens og kulturens plass må styrkes i skolen. Det gir bedre resultater også i andre fag.

Ottar Michelsen (SV):

1. Kulturen skal brukes aktivt i utviklingen av byen og bidra til glede, inspirasjon og ikke minst provokasjon. Kulturen skal være et møtested og skape debatt.

2. Vi må vente på utredningen om Olavshallen før vi bestemmer oss. Vi trenger et kulturhus med mangfoldig aktivitet der ideer kan skapes.

3. Vi avviser ikke at de to samles under ett tak i et nytt bygg. Men hvis det vil føre til at de mister sin egenart, må vi heller utbedre dagens bygninger.

LES OGSÅ: SV krever at Rita velger bort Venstre

4. Svakheten er mangelen på gode lokaler for produksjon av kultur og dårlige vilkår for frie, profesjonelle utøvere. Styrken er at kulturlivet er mangfoldig og inkluderende.

5. Nei. Men vi skal jobbe videre på dette feltet og ikke bli selvtilfredse.

6. Ja – fordi kulturen gjør Trondheim til en attraktiv by. Næringslivet vil også ha et levende kulturliv for å rekruttere og beholde arbeidskraft.

Jon Gunnes (V):

1. Kulturlivet skal bidra til livsglede og aktivitet for byens innbyggere.

2. Vi vil ikke bygge et nytt hus, men utvide Olavshallen ved å fjerne hotellet og butikkene slik at hele arealet blir et allsidig kultursenter med plass til kulturskole, NTNU og flere.

3. Begge institusjonene kan få plass for eksempel i et nybygg som dekker halvparten av Leüthenhaven, i nær tilknytning til teatret.

LES OGSÅ: Et lokalt kulturløft

4. Svakheten er at vi har strekk i laget og en del misunnelse mellom ulike grupper, mellom idretten og kulturen og mellom profesjonelle og amatører. Styrken er et stort profesjonelt miljø som smitter over på den folkelige aktiviteten.

5. Ja, særlig frie teatergrupper, amatørmusikken og nærmiljøaktivitetene er for lavt prioritert.

6. Ja, ikke minst på bibliotekene, som med sine mange tilbud er den viktigste kulturbæreren i Trondheim.

Roald Arentz (R):

1. Det viktigste for oss er å respektere kulturens egenverdi. Den skal ikke være et redskap for å nå politiske eller samfunnsmessige mål.

2. Olavshallen har en utmerket beliggenhet. Den må oppgraderes ved at vi fjerner hotellet og butikkene; hiver børsen ut av katedralen.

3. Bygningene har et stort vedlikeholdsetterslep, og vi avviser ikke et nytt bygg. Men da må vi få betydelige statlige og fylkeskommunale midler.

LES OGSÅ: Rødt redd for «vinsjan på kaia»

4. Svakheten er at lokale og smale initiativ, som Bakklandsdagene, får for liten støtte. Styrken er sterke festivaler og institusjoner som fungerer som lokomotiver i kulturlivet.

5. Ja. De små festivalene får for eksempel bare én million av et kulturbudsjett på cirka 260 millioner.

6. Ja. Trondheim bruker minst av de store byene på kultur. Skal vi innfri løftene, må vi øke kulturbudsjettene.

Svein Otto Nilsen (Pensjonistpartiet)

1. Kulturen må gi innbyggerne og turistene et godt tilbud og skaffe kommunen inntekter. Trondheim skal være en av landets fremste kulturbyer.

2. Konserthuset må ligge der det er, i Olavskvartalet. Men hotellet må bort, kulturlokalene må bygges ut og få nasjonal status.

LES OGSÅ: Martin ville snudd seg i grava

3. Bygningene må restaureres og vedlikeholdes. Det er viktig å sikre kulturarven.

4. Svakheten er at vi ikke har vært flinke nok på vedlikehold. Styrken er stor bredde og at mange frivillige gjør en god innsats under en rekke arrangementer. Og Olavsfestdagene fungerer nå veldig godt.

5. Det frivillige kulturlivet blir bedre og bedre, og det bør trekkes inn i ulike arrangementer i enda større grad. Det bør få en økt pott hvis det er mulig.

6. Ja, blant annet ved å få inn større sponsorinntekter og midler fra det offentlige.