- Berlin har sin Lange Nacht der Museen, Paris har Nuit Blanche og Roma har sin Notte Bianca. Og her under Gråkallens rand har dere Kulturnatt Trondheim. Og det er fantastisk å møte så unge, fremadstormende rockeartister som dette, sa Widvey og siktet til bandet Fog, som spilte under åpningen. De fikk mye skryt av kulturministeren som tok frem i-phonen sin for å ta bilde av de unge rockerne.

LES OGSÅ: Har du løagt opp løypa for Kulturnatt?

Helaften med kultur

- Dette er jo tredje gang Kulturnatt arrangeres, og etter tredje gang blir det gjerne en tradisjon, så det ser ut til at dette har kommet for å bli. Det bobler av mangfold og aktiviteter, så her er det bare for Trondheims befolkning å ta kulturtilbudene til seg, sier Widvey som tror en slik natt betyr mye for folks opplevelse av det kulturelle mangfoldet i byen. 150 arrangement med mat, dans, teater, musikk, kunst og en rekke opplevelser elvelangs og på Brattørkaia gir mulighet for å ta til seg en rekke uttrykk, ifølge kulturministeren.

- Trondheim har jo mange sterke personer som har betydd mye for våre musikkopplevelser og for utviklingen av norsk musikk, som f.eks. Åge Aleksandersen. I dag får dere litt av Paris, det skal boble av en rekke aktiviteter, det skal være et mangfoldig tilbud.

LES OGSÅ: Viktig kulturhelg for Trondheim

Kulturløyper over hele byen

Og etter en kort runde rakk vi innom blant annet Vitensenteret der vi traff dokkespiller Jaap den Hertog bak Teater Fusentast. Han sto klar til å ta imot publikum med sitt titteskap/panopticum.

- Dette blir en seks minutters forestilling for fire personer av gangen, og er et enmannsteater om fiskerulykken utenfor Titran i 1899. Dette er en sann historie og jeg håper folk vil strømme på for å oppleve dette, sier den Hertog, som har satt av fire timer til dette i løpet av Kulturnatt.

Utenfor restaurant Credo bak Byhaven sto folk og smattet og smakte på både smør og iskrem, mens Credo-sjef Heidi Bjerkan både kinnet smør og forklarte:

- Vi lager alt smøret usaltet, men salter litt etter hvert, og det er ganske morsomt å smake forskjellen på nykvernet smør og smør som har ligget noen dager, forteller Bjerkan til folk som hadde tatt turen innom restauranten.

Ute hele kvelden

- Det betyr mye for oss å få vist frem hva vi holder på med. Mat er kultur og dette er gammel, norsk kultur som vi må ta vare på. Derfor er det ekstra artig at det er så stort oppmøte av unge folk, sier Bjerkan mens hun deler ut smaksprøver til blant andre Signe Andersen og Stian Monge som hadde sin første stopp på Credo og har lagt en plan for hele kulturnatten.

- Vi skal på Vitensenteret etterpå, og vi skal padle kajakk, og være med åpningen av teknologiparken ved Adresseavisen, og vi skal Bevegelse elvelangs.

- Dere blir ute i hele kveld?

- Ja, vi regner med det. Det er veldig artig å komme seg rundt til steder du kanskje ellers ikke drar, sier Signe Andersen og Stian Monge.

I Ravnkloa var det lang kø av folk som ville være med på en times guidet tur med Munkholmbåten. Se Trondheim fra vannet, var overskriften på aktiviteten som nok ble ekstra populær i det varme, fine været. Christian Stranger-Johannessen og Maria Psarrou rakk ikke første båt, men vurderte å hive seg på neste.

Sommervær

- Vi får se hva vi rekker, for vi har lagt opp et løp. Vi må tilpasse båtturen det andre programmet vi skal innom, blant annet Salmer mot midnatt i Vår Frue kirke og kanskje noe elvelangs. Det er jo perfekt vær for å være ute i hele kveld.

I Hornemannsgården var det duket for palestinsk bryllupsfest med palestinsk mat og kulturelle gaver fra ulike aktører i form av dans, høytlesing og sang, og hele festen var åpen for publikum i anledning Kulturnatt Trondheim.

- Det som kjennetegner et palestinsk bryllup er at hele landsbyen blir invitert, og det er litt av investering med mat til hele byen. Vi kan ikke trekke det så langt, men alle som er i byen i kveld kan komme innom å være sammen med oss, og de vil få smakebiter av palestinsk mat som humus og grønnsakretter med ris, forteller Eli Wære som er med i palestinsk-norsk forening.

Snart midt i september til tross, folk vandret rundt i solbriller og sommerlige klær som om Trondheim lå på en helt annen breddegrad enn hva byen faktisk gjør. Litt Paris.