Han kom hit for halvannet år siden og bor i Trondheim sammen med sin norske kone. Al Saidawi jobber som musiker, og er en av artistene som opptrer under støttekonserten.

- Grunnen til at jeg måtte flykte fra Syria var at jeg var med i en protestorganisasjon som kjempet for ytringsfrihet og religionsfrihet, men vi kom ingen vei. Vi ble forfulgt av ekstremister og fundamentalister, forteller Al Saidawi som opplever dagens situasjon som ekstremt skremmende, men samtidig helt nødvendig.

Håp om et nytt liv

- Hvis du ikke har noen fremtidsutsikter, ikke et hjem, og det er ingen gode utsikter, da er du nærmest død uansett. Ideen om å starte et nytt liv et annet sted, gir håp for mange. Og da er de villige til å ta den risikoen de gjør for å kunne oppnå akkurat det.

Han er rørt over engasjementet blant folk og at så mange støtter opp om et slikt arrangement.

- Det er overveldende for meg å skulle spille på et slikt arrangement for en så viktig sak, sier Al Saidawi.

Gunnhild Sundli er også veldig glad for å få være med på en slik støttekonsert. «Til ungdommen» er hennes bidrag under konserten.

- Det er et fantastisk initiativ og det er så deilig å kjenne på at alle vil bidra, det gir håp. Enhver god sak er en god sak, men det er en spesiell tid dette. Vi ser at noe er i ferd med å eksplodere. Ting går alltid innpå meg, men denne gang har det gått ekstra innpå meg. Det å se nyheter har blitt vanskelig, sier Sundli som tror det blir sterkt å synge «Til ungdommen» i en slik sammenheng.

SE OGSÅ: Lørdagens støttekonsert fra Vår Frue kirke

Enkeltskjebner berører

- Det er fantastisk at folk strømmer hit for å oppleve dette, sier biskop Tor Singsaas og understreker at dette er en enorm manifestasjon av enkeltmenneskets engasjement og opplevelse av at dette angår meg.

- For det første handler det om at dette dreier seg om så store mengder mennesker. Og vi har fått så god informasjon om den fortvilte situasjonen de kommer ifra. De kommer fra land de er nødt til å flykte fra fordi det er fullstendig ubeboelig i Syria, Afghanistan, Irak og Eritrea. Det er ikke noe alternativ å være hjemme. De er nødt til å søke frihet for å overleve, sier Singsaas og trekker frem at vi har klart å få kontakt med enkeltmennesker, enkeltskjebnene som kommer oss så nær og berører oss på en helt ny måte.

- Jeg tenker på den lille treåringen Aylan som ble funnet på stranda med rød T-skjorte og blå shorts, han ble en nær identifikasjon for mange av oss. Han så jo ut som en av våre små. Det er klart vi blir berørt når vi møter mennesker ansikt til ansikt, og ikke bare i hopetall.

Solidaritetsengasjement

Hans appell under konserten handlet om at alle flyktningene er av våre og at det handler om en dyp medmenneskelig solidaritet. Det dreier seg ikke lenger om at vi skal ha det trygt her, og så lar vi dem som er på den sørlige halvkulen ha det helt forferdelig. Vi ser at vi hører sammen, ifølge Singsaas.

Torodd Wigum, initiativtaker til støttekonserten, er overveldet over responsen.

- Vi gjør ikke dette for å få terningkast seks, men for en god sak. Jeg tror det betyr mye for folk å få mulighet til å bidra, det er jo det vi ser rundt omkring, sier Wigum som tror de siste ukenes sterke historier har vært en vekker som har utløst et folkelig engasjement.

- Det er jo elendighet i verden til enhver tid, dessverre. Vi har vel kanskje alle vært litt passive og tenkt at dette kan vi ikke gjøre noe med, men så begynte noen med gode initiativ. Det er jo ingen av oss som kan stoppe dette, men dette engasjementet kan i alle fall bidra med hjelp nå, sier Wigum.

Ekte grasrotbevegelse

Skuespiller Marianne Meløy er veldig glad for å kunne delta på et slikt arrangement og er stolt av å bo i en by der folk engasjerer seg i andre folk.

- Dette stemmer jo så mye mer med hvordan vi nordmenn egentlig vil være. Det har vært litt ufin diskurs innimellom, at vi nordmenn er mest opptatt av å prute priser og bygge høye gjerder. Det tror jeg ikke vi kjenner oss igjen i. Og det ser vi nå, med en grasrotbevegelse uten sidestykke, sier Meløy og legger til at grasrota ikke er i takt med politikerne, noe støttekonsertens publikum kjente seg godt igjen i.

- Det er viktig å støtte opp om den flyktningstrømmen vi ser, kunne være et medmenneske rett og slett. Det er et veldig fint initiativ med kunst som kan skaffe penger. Så får man litt igjen for å gi også. Kultur er jo generelt ganske samlende, så dette er et viktig tiltak, sier Arild Bekkadal som sto over en time i kø utenfor Vår Frue kikre for å sikre seg plass under konserten. Det samme gjorde Margaretha og Lars Lindèn fra Stockholm, på ferie i Trondheim.

- Vi så dette nå og tenkte at det er veldig trivelig å kunne støtte denne viktige saken. Det er et voldsomt engasjement blant folk i Sverige også. Folket kjenner på dette trykket fra mennesker i nød, selv om politikerne ikke gjør det i samme grad i Sverige heller, sier Lindèn.