I sommer hadde jeg det så travelt at jeg forsto at det finnes ordtak som rett og slett er feil. Lediggang fører ikke nødvendigvis til så mye vondt. Slaraffenliv kan tvert imot være roten til mye godt. «Lediggang er roten til alt ondt» er et slagord for slavedrivere.

Jeg begynte å tenke i slike baner mens jeg slet med å klippe ei plen med altfor langt gress og ulendt terreng. Tanken dukket opp med enda større kraft da jeg noen dager senere måtte gjøre skogsarbeid. Motorsaga stoppet stadig, gjenstridige kvister rispet opp sommernakne legger og armer.

Jeg burde heller gått i fjellet, ligget på stranda og lest ei bok, syklet en tur og spist softis. For det var sommerferie og godvær, og frihet til å gjøre akkurat det jeg hadde lyst til, ville vært roten til mye godt.

Men siden også jeg er påvirket av den protestantiske arbeidsmoralen som omgir oss på alle bauger og kanter, måtte jeg gjøre ferdig pliktene først. Gress måtte klippes, trær måtte fjernes. I vår kultur får vi verken spise kvikklunsj eller appelsin før vi har kommet fram til det som er målet for turen. Og det er stor skam å snu.

Noen mener slike protestantiske, puritanske tenkemåter er selve grunnlaget for velstanden i de rikeste landene i Europa.

Mange av oss påtar oss langt flere oppgaver enn vi strengt tatt må. Noen velger heldigvis å gjøre en innsats for andre. Men mange er mer opptatt av å snekre platting på hytta, polere bilen og gjøre sine egne omgivelser så plettfrie at de kanskje kan slappe helt av – hvis de en dag får tid til å sette seg ned.

Jeg er sikker på at selv da godværet endelig kom, mente et stort antall nordmenn at de måtte gjøre ferdig oppussingen hjemme før de kunne tillate seg å nyte sola. Å pusse opp kan jo både føre til at naboer og gjester nikker anerkjennende og at huset blir mer verdt. Anerkjennelse og verdistigning vil vi nødig gå glipp av.

Derfor fyller vi både hverdag og ferie med så mange gjøremål at tidsklemma blir påtrengende. Samtidig glemmer vi kanskje at denne klemma har vi selv påført oss.

Bibelske referanser blandet seg etter hvert inn i disse tankene. Allerede Adam fikk beskjed av Gud om at «i ditt ansikts sved skal du ete ditt brød». Og dette med at lediggang er roten til alt ondt, kommer ikke det fra samme kilde?

Joda. Nettet gjør at også vi som ikke er skriftlærde kan finne bibelsteder, og riktig nok: I Siraks bok i Det gamle testamentet står det at «lediggang er opphav til mye ondt».

Men obs: Disse visdomsordene kommer fra en passasje som gir råd om hvordan man skal behandle sine slaver. «Hold din trell i arbeid, så får du ro. Lar du hans hender hvile, vil han søke friheten.»

I mitt ansikts sved har jeg fullført denne teksten. Jeg har utført min plikt og kan drive dank i helga. I hvert fall hvis det er tid igjen når jeg har malt ferdig en stuevegg som står og venter.

trygve.lundemo@adresseavisen.no