Trondheim først!

Verdenspremierer, førpremierer og premierer. Det er forvirrende med alle disse premierene, så la oss få orden på dette. «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» får verdenspremiere i Trondheim fredag 18. september, den får en førpremiere på Bergen internasjonale filmfestival onsdag 23. september, før den får premiere på kinoer rundt om i landet fredag 25. september.

Og tiden gikk og den gikk

Det har tatt en evighet. Øystein Dolmen begynte å skrive manus allerede i 1985 og for åtte år siden ble regissørene Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans og produsent Eric Vogel tatt med inn i prosjektet.

Eg ve te Bergen

Så hva handler den om egentlig? Om Knutsen og Ludvigsen selvfølgelig! De to trubadurene bor i en tunnel hvor de har en grevling i taket. En dag faller ei ung dame av toget og det er da eventyret starter. Hennes far, professor Felle, er nemlig tatt til fange av den fæle Rasputin som ønsker å ta kontroll over hele verden. Derfor går ferden mot det hæslige stedet Bergen for å redde professor Felle.

Trøndersk tilknytning

Filmen har sterk trøndersk tilknytning. Dolmen bor i Trondheim, men også flere fra filmteamet, som blant andre regissør Sivertsen og produsent Vogel kommer fra området. Det samme gjør skuespillerne John Brungot og Hermann Sabado, som har stemmene til til Knutsen og Ludvigsen i filmen. I tillegg har både Trondheim Kino og Filminvest Midt-Norge investert i filmen.

(Nesten) bare lek og moro

En god del av det som sies i filmen er improvisert. Brungot og Sabado lekte seg mye i lydstudio da de jobbet fram sine karakterer. Brungot har stemmen til Knutsen og Sabado har stemmen til Ludvigsen.

Kjente, kjære sanger

Selvfølgelig er mange av Knutsen og Ludvigsen sine populære sanger med i filmen. Sju av duoens låter har fått plass, som blant andre «Dum og deilig», «Savnevise» og «Kanskje kommer kongen». På rollelista står også flere kjente musikere som Sondre Lerche, Siri Nilsen, Eldar Vågan og Maj Britt Andersen. Musikken i filmen er skrevet av Øystein Dolmen, Gustav Lorentzen og Kåre Chr. Vestrheim.

Kjente stemmer

Det er mange andre kjente navn på rollelista også, som Frank Kjosås, Finn Schau, Trond-Viggo Torgersen, Bjarte Hjelmeland, Bjørn Sundquist, Marie Blokhus og Niklas Gundersen.

Spilte inn på Kosmorama

Noen heldige trøndere spiller en gjeng med bergensere i filmen. Under Kosmorama i mars i år ble publikum invitert til show. De fikk ikke bare se en liten sekvens fra filmen og prate med skuespillerne, de fikk også være med å lage lyd som vi nå får høre i filmen. Lurer du på hvordan det høres ut når trøndere skal imitere bergensere og rope «mere-mere-mere» med skarre-R? Svaret får du på kino nå.

Den store festkvelden

Under verdenspremieren fredag kveld vil flere fra filmteamet være til stede for å fortelle historien bak filmen. I tillegg vil skuespiller Eldar Vågan, Øystein Dolmen, Gustav Lorentzens enke og deres sønn Fredrik Lorentzen delta på festforestillingen.

Noen å holde i hånda

Aldersgrensen er satt til seks år på grunn av enkelte mørke og dramatiske scener. Det er fint å ha noen å holde i hånda når mørket senker seg i kinosalen, både for store og små.