- Vi vet at det er mange bra låtskrivere i Trondheim og omegn. Band som Soup og Conor Patrick & The Shooting Tsar Orchestra har vunnet Ramp-stipendet tidligere, forteller kulturredaktør Stian Wallum i Adresseavisen.

I samarbeid med Rockheim arrangerer Adresseavisen delfinale i Bandwagon 29. oktober. Bandwagon er en årlig kåring av Norges beste uetablerte band eller artist, og vinneren tildeles talentstipendet Ramp på 250 000 kroner.

LAST OPP DIN LÅT TIL BANDWAGON HER

Fem til sju band blir valgt ut til delfinalen av juryen som består av Stian Wallum og musikksjef Vegard Enlid i Adresseavisen. Hvert band får spille to låter hver, og delfinalen strømmes live på adressa.no. Vinneren går videre til finalen i Namsos 12. desember.

Lytt og stem på din favoritt her

Viktig å stemme

Det er fortsatt mulig å melde seg og laste opp låter via adressa.no. Der kan man også stemme på de ulike låtene. Den nasjonale publikumsvinneren går automatisk videre til finalen.

- Juryen vil hovedsakelig tenke kvalitet, men tar også hensyn til hvilke band som får mange stemmer. Stemming er viktig, mener Wallum. Under delfinalen vil juryen bestå både av musikkjournalister fra Adresseavisen og eksterne eksperter. Frist for å laste opp bidrag er 10. oktober.

Direktør Sissel Guttormsen ved Rockheim hadde ikke noe imot å stille scenen til disposisjon.

- Det er en måte å støtte opp om uetablerte artister og musikere på vei opp. Vi veit at scenen på Rockheim er så bra, at etablerte musikere synes det er topp å spille der. Vi får tro at det også gjelder de uetablerte, sier Guttormsen.

Kan kickstarte karrieren

Redaktør Kim Riseth i Namdalsavisa, som er ansvarlig for konkurransen, mener Bandwagon har et annet fokus enn mange andre talentkonkurranser.

- Mange har fått en kickstart på karrieren etter Bandwagon, ikke fordi de vant hovedprisen, men fordi de møtte andre band i finalen og fikk ta del i det faglige programmet, forklarer han.

De ti-tolv bandene som går videre til finalen på Rock City Namsos 12. desember, får i forkant av finalen delta på et faglig program over to dager.

- Der får de hjelp til å gå gjennom sine egne behov for å få fart og retning på den videre karrieren. Det gjelder alt fra det å skape et levebrød av musikken sin, til retning på låtene. Flere av dem som har kommet har funnet hverandre, slik at det har oppstått nye konstellasjoner og band, forteller Riseth.

- Bonus for den som vinner

Blant annet nevner han Fay Wildhagen, som deltok i Bandwagon i 2013. Hun vant ikke konkurransen, men innledet et samarbeid med bandet som vant. Og et av bandmedlemmene er nå fast medlem av Wildhagens band.

- Det viktigste med Bandwagon er å komme til finalen og få oppleve det, også er det en ekstra bonus for den som vinner, mener Riseth.

Siden Bandwagon er et landsomfattende prosjekt, foregår det delfinaler over hele landet. Noen av delfinalene foregår på Ordentlig radio, der vinnerne kåres under radiosendinga. Andre finalister er allerede plukket ut fra sommerens festivaler, deriblant en fra Buktafestivalen og en fra Steinkjerfestivalen. I tillegg til den nasjonale publikumsfavoritten velger juryen ut en joker.

I musikkonkurransen kåres også den beste nye låta og beste videodemo. Låtkonkurransen er en ren publikumsavstemning, mens en fagjury vil avgjøre hvem av bandwagonfinalistene som vinner konkurransen og Ramp-stipendet.