Forestillingen har de kalt «Sceneskift 2015».

Initiativtakerne er skuespillerne Mads Bones og Espen Klouman Høiner, sammen med teatersjef Kristian Seltun.

- Det var Espen som kastet ballen, og en hel masse mennesker som tok imot, sier Mads Bones.

- Vi har alle et sterkt engasjement og et ønske om å bidra med noe. For i tillegg til å samle inn penger, ønsker disse menneskene ved teateret å synliggjøre problemene i verden. Vi ønsker å vise vår støtte til medmennesker i en håpløs nødssituasjon.

Mennesker er på flukt

Totalt var 59,5 millioner mennesker på flukt i 2014. Det er en økning på hele 8,3 millioner sammenliknet med fjoråret. 2013 var allerede et rekordår – ikke siden etterdønningene av andre verdenskrig hadde flere mennesker vært på flukt, viser Flykningehjelpens flyktingeregnskap. I år har tallene økt ytterligere. Syrere fordrevet fra eget land, eller i eget land har skapt stort engasjement.

- Det at folk flytter på seg, er ikke nytt. Og det går ikke over bare fordi mediene skriver om det under et tabloid fokus i noen måneder. Vi trenger langsiktig fokus og gode humanitære aktører, sier Mats Bones. Det er Røde Kors som skal forvalte de innsamlede midlene fra denne kvelden.

På teateret er det ikke bare skuespillere og musikere som stiller opp.

- For hver person på scenen kan du doble antallet mennesker bak. Hos oss stiller det mennesker på lys og lyd, alt fra rengjørere til skuespillertrupp, og venner. Og sammen skal vi bjuda på for en god sak, ser Bones.

Trondhjemsk stjernelag

Kveldens medvirkende er:

Are og Odin, The Fjords, Trønderhøns, De Syngende Søstre & Svermerne, Slaget på Testiklestad, Hans Petter Nilsen, Jon Lockert Rohde, Ragnhild Sølvberg, Marianne Meløy, Hildegunn Eggen, Helle Ottesen, Mads Bones, Ingrid Bergstrøm, Renate Reinsve, Espen Klouman Høiner, Silje Lundblad, Martha Standal, Øyvind Brandtzæg, Karl-Vidar Lende, Mira Dyrnes Askelund med flere.

Musikkansvarlig er Kyrre Havdal og Åsmund Flaten. Musikerne er Skjalg Raaen, Morten Skaget, Kåre Kolve, Erlend Smalås, Morten Schrøder, Espen Andersen, Trond Kopperud og Stian Lundberg. Og kveldens konferansierer er Renate Reinsve og Espen Klouman Høiner.

- Vi gjør det vi kan aller best. Vi skal ikke servere en forestilling som innbyr til skjelvende underleppe, men en festforestilling med høydepunktet fra musikaler og oppsetninger vi har gjort. Dessuten har vi trommet sammen et husband det lukter «føggel» av. Kremen av musikerkrefter i Trondheim.

- Alle monner drar!

- Vi vil at denne helaftenen i teateret skal leve utover den ene kvelden.

Så er det opp til publikum å gjøre denne handlingen om til cash. En full sal vil gi 100 000 kroner, og Bones håper publikum vil gi etter lommeboka til bøssebærerne som er til stede. Han er fornøyd med en tredobling av billettinntektene. Og knallfornøyd om giverleden blir større.

Han oppfordrer alle som gjør noe, til å gjøre noe for andre.

- Om du reparerer datamaskiner, så fiks fire stykker og gi pengene til flyktingesaken. Spiller du cello, så stå på Nordre en dag, for samme sak.

Han berømmer alle andre initiativ, som støttekonserten i Vår Frue kirke, i Verdal, på Røros og alle steder. Og han mener at dette ikke er blaff av engasjement, men påminnelser som bør sitte i litt.

- Vi skal holde koken så dampen får pengemølla til å svinge!