Trondheim kommune går inn for å bevilge penger slik at Trondheim får litteraturhus neste år. «Endelig!» er den umiddelbare reaksjonen til forfatter Anne B. Ragde som føler både lettelse og glede på vegne av byens befolkning.

- Jeg elsker Trondheim av hele mitt hjerte, og jeg har følt at byen har manglet et litteraturhus. Nå er jeg veldig, veldig glad for byen sin del. Trøndere elsker å lese, høre forfattere prate og de elsker å stille på arrangementer knyttet til litteratur, sier Ragde når hun får høre nyheten.

Perfekt plassering

Selv uten et eget lokale har Trondheim litteraturhus stått bak flere arrangementer i 2015. Nå håper lederen for Litteraturhuset i Trondheim, Trond Åm, at de kan invitere publikum til egne lokaler fra høsten 2016. Litteraturhuset skal etter planen leie lokaler i tilknytning til Trondheim folkebibliotek og den gamle brannstasjonen i Søndre gate, der Kunsthall Trondheim skal åpne samtidig.

- Fast lokalisering er gull verdt, og et litteraturhus i nærheten av både bibliotek og kunsthall er perfekt, sier Ragde som også liker tanken på at foredrag og debatter knyttet til litteratur skal foregå i et bygg som en gang var en brannstasjon.

- Der har det vært liv og røre og utrykninger – Brann i rosenes leir!, utbryter forfatteren.

LES OGSÅ (PLUSS): - Enkel og billig løsning for nytt litteraturhus

Vil bruke Litteraturhuset

Forfatteren mener et litteraturhus vil ha stor betydning for byen.

- Trondheim har et rikt musikkliv og et rikt teaterliv, men det finnes også utrolig mange ildsjeler som står på for litteraturen, spesielt blant den yngre garde. Å få forent gode krefter er suverent, sier Ragde som ser for seg å ta i bruk huset.

- Det vil jeg absolutt tro. Det har foregått litteraturarrangementer her og der, men ikke noe er bedre enn at arrangementene nå får fast lokasjon.

LES OGSÅ KOMMENTAREN (PLUSS): Tre nye steder som forandrer Trondheim

Nærmer seg å være kulturby

Ragde engasjerte seg i debatten om et litteraturhus i Trondheim også i 2013. Den gang ristet hun på hodet over byens politikere som ikke ville bevilge en million kroner til litteraturhus. «Trondheim er ingen kulturby. Det er en fotball- og universitetsby», sa Ragde i et intervju med Bergens Tidende den gang.

- Det har vært en pinlig debatt – en pinlig unnfallenhet fra politikernes side. Jeg er glad de har tatt til vettet og at de ser verdien av et litteraturhus. Dette vil publikum ha stor glede av, og det er publikum som bør reise flagget i dag, sier Ragde.

LES OGSÅ (PLUSS): - Hjertet mitt svulmer av trondhjemskjærlighet

- Kan Trondheim kalles en kulturby i dag?

- Det er masse kultur i Trondheim, men en kulturby må ha offentlig satsing, takhøyde og en intensjon. Trondheim er først og fremst en historisk by og en universitetsby. Trondheim er så mangfoldig at den ikke har rukket å være en kulturby utad enda. Kunsthall og litteraturhus er et skritt i riktig retning. Det begynner å bli brukbart, sier Ragde.

Forfatter Anne B. Ragde mener debatten om Torndheim Litteraturhus har vært lang og pinlig, men nå gleder hun seg over at Trondheim får litteraturhus neste år. Foto: Mari Vold, Adresseavisen