Franskfødte Gerard Basset driver eget hotell i Hampshire og representerte England i VM. Han slo ut både Paolo Basso fra Sveits og David Biraud fra Frankrike i sitt sjette forsøk til å bli verdens beste vinkelner. Fire ganger tidligere har han nemlig vært i finalen, der han har erobret både andre- og tredjeplasser.

Ifølge nettsiden til Norsk vinkelnerforening, www.vinkelner.no, kjempet Paolo Basso og David Biraud en hard kamp mot Gerard Basset, men begge måtte putte trekkeren i lomma og forlate Santiago uten VM tittel.

Alle de tre ble testet i blindsmaking av fire viner og åtte forskjellige typer brenneviner. Vinene var Viognier fra Australia, Tempranillo fra Castilla y Leon i Spania, Malbec fra Mendoza og Inniskillin Icewine fra Canada. Videre skulle finalisyene sette mat til en vinliste, servere champagne og lage Negroni samt rette vinkart og sette riktig vingårdsnavn til fem bilder.

Merete Bø ble ropt opp på scenen sammen med de tre andre jentene som var i semifinalen, og ble spesielt fremhevet som lovende, og de ble alle oppfordret til å fortsette å konkurrere.

Gerard Basset er ingen novise i vinverden, han er både Master Sommelier, Master of Wine og har konkurrert siden 1980-tallet. Gerard og hans kone Nina driver TerraVina Hotel i New Forest, Southampton, Hampshire.

Gerard Basset har vært involvert med vin i mer enn 20 år. I 1985 fikk han sin første vinkvalifisering (den franske Professional Certificate som vinkelner) i Lyon. Siden da har han tatt Master Sommelier-eksamen i 1989 i London, The Master of Wine i 1998 i London, og Bordeaux Vin MBA i 2007 (beste student og beste avhandling).

Gerard Basset skal være den eneste personen i verden som har alle disse tre store vinkvalifikasjonene.

Han har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale vinkelner-konkurranser, blant andre Storbritannias Sommelier of the Year i 1989 og 1992, Beste vinkelner for franske viner i Storbritannia i 1988 og 1992, beste internasjonale vinkelner for franske viner i 1992 i Paris, den europeiske Sommelier Championship i Reims i 1996. I tillegg kom han tre ganger på andreplass i World Sommelier Championship, i 1992 i Rio de Janeiro, i 2004 i Athen og i 2007 i Rhodos (kilde TerraVina).