Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Kultur

Hamsun? Nei takk!

  •   VEGARD ENLID, HEIDI OLIV WOLLAMO og KJERSTI NIPEN

Otto Homlung:

Hamsun? Nei takk!

Teatersjef Otto Homlung ved Trøndelag Teater stiller seg kritisk til feiringen av forfatteren Knut Hamsun på grunn av hans nazisympatier, og erklærer teatret for hamsunfri sone i jubileumsåret.

- Liten toleranse for vanskelig musikk

Cameron Carpenter er organisten som hører på hip hop og disko. Han mener det gir ham et fortrinn i formidlingen av klassisk musikk.

Rasmus og «verdens største kor»

1700 trondheimsbarn fremfører Rasmus Rohdes «Sangen om rettferdighet» under Olavsfestdagene torsdag.

Terrortrusselen påvirker Olavsfesten

- Men besøksnedgangen er ikke stor, forsikrer festivalen.

Her synger trønder-kjendisene med Ylvis

Mikkel Storleer Eriksen og Alf Skille var blant kjendisene som bidro i «kampen for infoskilt på Averøya».

«Game of Thrones»-stjerne til ny filmatisering

Maisie Williams er i samtaler med Sony.

Fjøsfestival i litt for varmt vær

Fint vær, god stemning og spenstige programposter. Slik kan årets Fjøsfestival på Loddgard i Melhus oppsummeres.

Kommentar:

Folkelig fest med alvor

Det kan låte utflytende med «Folk» som tema for Olavsfestdagene. I godt ladet åpningshelg traff det tidvis tidsånden så det sang.

– Scarlett slår Bolsø Berdal

Tallene fra åpningshelgen til «Hercules» er klare.

Haddy N'jie taler og synger

Endret tidspunkt for åpningen på Vestfrontplassen.

Det briljante ligger i detaljene

At sommeren 2014 tilhører Ylvis, ble bekreftet på Borggården søndag kveld.

(Foto: RUNE PETTER NESS)

Foto: RUNE PETTER NESS

(Foto: NTB)

Foto: NTB

(Foto: NTB)

Foto: NTB

Relaterte artikler:
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Otto Homlung er fast gjesteskribent i Adresseavisens spalte «På den annen side», og i mandagens spalte tok han et oppgjør med den forestående feiringen av at det er 150 år siden Knut Hamsun ble født.

I spalten setter han spørsmålstegn ved om vi kan frigjøre kunsten fra kunstneren, og om hvorvidt man kan skille en hyllest av ordkunstneren Hamsun og en hyllest av nazisten Hamsun.

LES HELE INNLEGGET: Feiringen av en nazist«De mørkebrune vinder synger i Hamsuns benpiper, og dette får vi værsågod finne oss i å jubilere for når jubilanten heter Hamsun», skriver Homlung i innlegget, og fortsetter:

«Før man tar stilling til Hamsunjubileet kunne man jo lese dikterens nekrolog over Hitler. Hvis man etter det fortsatt med god smak i munnen vil feire jubileet, så er det bare å hive seg med på festlighetene.»

- Hans grunnleggende menneskesyn er vanskelig, og Hamsun skrev litteratur jeg personlig har problemer med. Jeg vil at litteratur skal ha et mer humanistisk menneskesyn enn hva Hamsun representerer - selv om jeg også var forført av Hamsun og språket hans i yngre dager, utdyper Otto Homlung til adressa.no.

Da han tok teatersjefjobben ved Trøndelag Teater, uttrykte han nettopp et humanistisk menneskesyn som en av grunnpilarene for arbeidet. I går presenterte Homlung høstens første Hovedscene-satsing på Trøndelag Teater, en dramatisering av John Steinbecks klassiker «Om mus og menn».

- Steinbeck er en humanistisk forfatter, det samme er Ibsen, påpeker Homlung.

- Dårlig dramatikerOtto Homlung er ikke den eneste som har ytret seg kritisk til feiringen av Knut Hamsun. Blant annet har Ingar Sletten Kolloen, biograf og Norges kanskje største Hamsun-kjenner, uttalt at det er kontroversielt at kronprinsesse Mette-Marit skal være jubileets høye beskytter. Han mener det ville vært utenkelig å se kongen eller dronningen, som tilhører krigsgenerasjonen, i en slik rolle.

Otto Homlung innrømmer at hans protest sikkert er diskutabel, men drister seg likevel til å erklære Trøndelag Teater for hamsunfri sone i jubileumsåret.

«Min far, krigsseileren, ville vært enig. Også min fortsatt høyst levende svigerfar. Begge svømte de i olje etter torpederinger» skriver Homlung.

- Trøndelag Teater er ikke forpliktet til å feire Hamsun. Når Hamsun i tillegg var en dårlig dramatiker, ser jeg ingen grunn til å spille noen stykker basert på Hamsuns diktning. Så får heller folk si at jeg er en gammeldags moralist, sier Homlung til adressa.no.Telle ikke overrasket- Ikke overraskende, mener Cathrine Telle - Otto Homlungs forgjenger som teatersjef ved Trøndelag Teater og nå kunstnerisk leder for 150-årsjubileet for Hamsun.

- Jeg gidder ikke gå ut i en debatt mot Homlung. Nå har jeg fire forestillinger jeg skal lage, sier hun i en kommentar til adressa.no.

Hun mener man må ha to tanker i hodet samtidig.

– Det at man er begavet, betyr ikke automatisk at man er et godt menneske. Hamsun var antakelig et høyst usympatisk menneske. Men han var samtidig et geni, og en av våre største forfattere. Så urettferdig kan verden være! Men jeg ser det likevel som meget viktig at vi markerer ham dette året, sa Telle til Dagsavisen i forrige uke.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus