Marthe Røkke Lund (12) (f.v.), Grethe Sivertsen Tanem (12) og Amalie Rostad (12) deler ikke lærernes form for humor. De synes ikke det er særlig greit at besøket av Aleksander Tettey og Per Ciljan Skjelbred bare var en aprilspøk. Foto: GLEN MUSK

SI DIN MENING: God eller dårlig spøk?

– Vi trodde ikke det var en aprilspøk siden vi fikk vite om det så lang tid i forveien, sier Marthe Røkke Lund (12).

Hun og venninnene Grethe Sivertsen Tanem (12) og Amalie Rostad (12) synes aprilspøken lærerne hadde planlagt var alt annet enn morsom.

– Det var skikkelig dårlig gjort. Ingen synes det var noen artig spøk, sier Amalie.

Kjøpte nye klær

Fredag i forrige uke fikk 6. trinn på Charlottenlund barneskole utdelt ukeplan for denne uken. Der sto det: «På tirsdag kommer Per Ciljan og A. Tettey til skolen for å ta bilder til en ny RBK-kalender».

Elevene ble svært begeistret, og forventningene var skyhøye til at deres største idoler skulle komme på besøk på nettopp deres skole. Siden de hadde gått og gledet seg i flere dager, var skuffelsen om mulig enda større da det viste seg at det hele var en aprilspøk.

– Det var mange som hadde kjøpt RBK-skjorter og gensere for flere hundre kroner, forteller Grethe.

På ukeplanen ble også elevene oppfordret til å ta på seg svarte og hvite klær, hvis de ønsket å bli med på bildene sammen med Rosenborg-guttene. Mange hadde også malt seg i ansiktet med favorittlagets farger. Alt for å være fin på bildet.

Venninnene hadde stått opp to timer før skolen startet for å pynte seg.

Overtramp

– Vi hadde planlagt å ha på oss like kjoler, slik at vi kunne bli med på samme bilde, forteller Amalie.

Både elever og foreldre har reagert på spøken.

– Jeg trodde det var en aprilspøk fra ungene da de kom hjem og sa de ikke hadde tatt bilde likevel, sier Anne Grethe Sivertsen, mor til Grethe. Hun hevder å ha snakket med flere foreldre som også synes lærerne gikk langt over streken.

– Dette var et skikkelig overtramp. De kan ikke bruke RBK som et middel for å lokke ungene, mener Janne Stenhaug, mor til Amalie.

Mødrene håper skolen og lærerne vil gjøre noe for å bøte på den store skuffelsen de påførte elevene.

- Beklager

Det var lærerteamet i 6. og 7. trinn på skolen som hadde snekret sammen spøken for elevene.

– Vi ville bare prøve å holde tradisjonen i hevd. Vi synes det er nok alvorsdager på skolen, og ville derfor gi elevene litt humor i hverdagen. Vi synes vi hadde en knallgod spøk, sier kontaktlærer Grethe Moksnes på vegne av lærerteamet.

– Hvordan reagerte dere da dere skjønte at elevene ikke synes det var artig?

– Vi prøvde å ta det fint og snakke med dem etterpå. At noen ble såret og lei seg, beklager vi selvfølgelig.

Moksnes påpeker at de ikke oppfordret elevene til å kjøpe nye klær, men bruke det de hadde.

– Men er ikke poenget med en aprilspøk at både den som blir lurt og den som lurer synes det er artig?

– Vi vurderte at elevene var gamle nok til å forstå spøken. Dette var en gruppespøk, og ikke rettet mot enkeltpersoner. Det var ikke meningen å såre noen, og det gikk ikke utover helsa til noen av elevene. Men vi står for det vi har gjort. Men beklager hvis alle ikke synes det var like artig, sier Moksnes.

Trøster med billetter

Rosenborg synes synd på elevene på Charlottenlund og vil gjerne gi dem noe som et plaster på såret.

– Vi vil gi alle som ble utsatt for spøken billetter til kampen mot Fredrikstad 12. april. Også lærerne, sier Nils Heldal, mediesjef i RBK.

At lærerne har brukt RBK-spillere i sin aprilspøk har han ingenting i mot.

– 1. april er det tross alt lov til å spøke. Men jeg håper lærerne har lært hva en god og en dårlig spøk er. En spøk skal være morsom når den blir avslørt også. Er fallhøyden så stor at mottaker blir lei seg, har man bommet, sier Heldal, og legger til at RBK ikke har noen egen kalender.

Mediesjef Nils Heldal og RBK gir elevene og lærerne billetter til Fredrikstad-kampen som plaster på såret. Foto: RUNE PETTER NESS