Fra før har sønnene til det første metanoldødsofferet (49) varslet at de vil kreve erstatning etter farens død. Halvbrødrenes advokat, Marianne Kartum, bistår nå også de to voksne barna til den sist kjente omkomne i rødspritsaken.

- De vurderer et erstatningskrav. Det er ansvarsplasseringen de er ute etter, forklarer Kartum.

- Kjempebelastning

Det var først etter begravelsen av 63-åringen i januar at de pårørende mistenkte at mannen, fra en nabokommune til Trondheim, kunne ha dødd som følge av metanolforgiftning. Etter at pressen meldte om den potensielt dødelige Biltema-rødspriten, kontaktet de politiet. Det var nemlig funnet en enliters flaske med rødsprit fra Biltema hjemme hos 63-åringen. Analysen av innholdet bekreftet det livsfarlige innholdet, og den foreløpige obduksjonsrapporten viste metanolforgiftning.

- Når barna hans skjønner hva som har skjedd, så synes de det er helt hårreisende. De var i den situasjon at faren allerede var gravlagt, så måtte de åpne graven. Det var en kjempebelastning, sier Kartum.

Også det tredje kjente offeret i saken, 47-åringen som døde av metanolforgiftning på Steinkjer, etterlot seg to sønner. Kartum er også kontaktet av disse guttenes pårørende.

Brev til Biltema

Kartum har tidligere gjort det klart at både forhandler, importør og produsent kan holdes ansvarlig i forhold til et erstatningskrav. Dette i henhold til produktansvarsloven. I forrige uke sendte hun et brev til Biltema i Trondheim.

- Jeg fikk senere en henvendelse fra styrelederen i Biltema Norge. Han leste i avisa at det skulle sendes et brev, men hadde ikke mottatt det. Jeg oversendte det samme brevet til ham også.

- Rettes det krav mot Biltema i dette brevet?

- Nei, men jeg stiller spørsmål om de allerede på dette tidspunktet er villig til å erkjenne ansvar i saken. Det er ikke noe tallkrav i brevet, svarer Kartum.

- Har også produsenten av metanol-rødspriten i Sverige fått en slik henvendelse?

- Nei, og om vi gjør det, avhenger av den informasjonen vi får tilbake fra Biltema, og hvem vi mener er ansvarlig i saken. Hvis Biltema erkjenner ansvar, så vil det praktiske og enkleste være å ta det den veien, sier Kartum.

Foto: Glen Musk