Gå til mobilutgaven
forsiden / Kultur

Original svensk detektiv

Original svensk detektiv

Sofia Helin som den merkelige etterforskeren Sara Norén er beste grunn til å se ujevn, men likevel god svenskdansk krim.

- En av de fineste utescenene i landet

Rundt 3000 tok turen for å høre Åge Aleksandersen og Sambandet i Folkeparken lørdag.

- En unik mulighet til å gi Tourettes syndrom et ansikt

At Adrian Lund (26) har Tourettes syndrom hindrer ham ikke i å delta i «71 grader nord».

Stjernekamp:

Gunnhild stjal showet

Gunnhild Sundli imponerte dommere og publikum med sin fremførelse av Seigmen-låta «Metropolis» i første utgave avStjernekamp lørdag kveld.

Debatten koker etter Christer Falcks Åge-kritikk

Nå får Åge Aleksandersen støtte fra Bjørn Eidsvåg.

Se hvilke serier som kommer i september

Sesong 2 av den prisbelønte TV-serien «Narcos» er rett rundt hjørnet. Men det er ikke alt som kommer i september. Se bare her.

Hylles gjennom tre konserter

14. desember runder Arve Tellefsen 80 år. NRK, Trondheims symfoniorkester og hans plateselskap Grappa vil sørge for at jubileet ikke forbigås i stillhet.

Er det fortsatt futt i fløyta?

Det er i år 45 år siden Jethro Tull definerte en tidsalder og en generasjon med «Aqualong».

Trondheims-regissør rørt til tårer på Amanda

To priser til Rune Langlos film «Welcome to Norway».

Amanda til «Knutsen og Ludvigsen»

Øystein Dolmen fikk salen til å bryte ut i latter med sin takketale.

Dronningen åpner kunsthallen

Dronning Sonja kommer i ens ærend for å åpne Kunsthall Trondheim 20. oktober. Et helt nytt kulturkvartal vil ønske publikum velkommen.

BROEN

Av Bjørn Stein

Med: Sofia Helin, Kim Bodnia

Denne svenskdanske serien på ti episoder nærmer seg snart slutten på NRK på mandager. De som er hektet på der, trenger ikke frykte at anmeldelsen røper hvordan det går. De som ikke har fått den med seg og er disponert for moderne samtidskrim med en original twist, hvor hovedpersonene er minst like interessante som forbrytelsen, har nærmere ti timer med til dels god, engasjerende krim foran seg.

Det starter spektakulært med funn av et lik midt på Øresundsbroen. Koblingen mellom svensk og dansk politi, mellom København og Malmø og fremfor alt mellom Sofia Helin og Kim Bodnia i hovedrollene, er det beste med serien. Helt uforlignelig som krimhelt, er Sofia Helen som Sara Norén. Hun har Aspergers syndrom, uten at det tematiseres eller problematiseres. Til gjengjeld gir det mye dramatikk og overrumplende humor, særlig i samspill med sin påtvungne nye danske kollega.

Dynamikken i typer og spill mellom joviale Bodnia og usosiale, hyperrasjonelle Helin gir «Broen» mye av dens motor og særpreg. Krimfaglig starter serien grotesk og godt, for så å putre mer ujevnt i jakten på utspekulert massedrapsmann med sterkt mediagrep. Som vanlig i krimserier med en sammenhengende sak, blir dramaet mer klisjepreget og forutsigbart når trådene nøstes opp. Den store fordelen til «Broen» er at den da har etablert noen typer som er interessante nok i seg selv. Om serien ikke er like isende god hele veien, overbeviser den om at Sara Norén er en etterforsker som fortjener flere tv-serier.

Ekstramateriale: Nei.

Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:
Utforsk tema:
Vis debatt

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

comments powered by Disqus