Trondheim formannskap har vedtatt at Trondheim kommune tarkostnaden med å få gjenreist og restaurert Nidarosdomens hovedorgel,Steinmeyerorgelet, tilbake til fordums størrelse. I forslaget ligger atkommunen investerer inntil 53 millioner kroner til rehabiliteringen, som skal finansieresved låneopptak.

Arbeiderpartiet, Kristelig folkeparti, Venstre og Høyrestemte for forslaget. Det var identisk med rådmannens innstilling, bortsett fraat moms- og rentekompensasjonen som kommunen får fra staten ikke holdes utenforregnestykket, men regnes inn allerede nå.

Les også: Streikepenger kan redde orgelet

Fremskrittspartiet og SV stemte imot forslaget.

Vurderer lovlighetskontroll

På bakgrunn av varaordfører Knut Fagerbakkes (SV)bekymringer om kollisjon mellom to kulturminner - rosevinduet og Nidarosdomenshelhet mot et fullrestaurert Steinmeyerorgel - varslet han at vurderte å krevelovlighetskontroll av dagens vedtak i formannskapet.

Kontrakten med OrgelbauKuhn må underskrives innen 30. juni, og formannskapet behandlet orgelsaken ived bruk av kommunelovens hasteparagraf. Det innebærer at formannskapetfungerer som bystyre.

- Staten må ta ansvar

Flere representanter var inne på skuffelsen over at det ikkeer kommet signaler fra statlig hold om bidrag til restaureringen avSteinmeyerorgelet.

Formannskapet gikk enstemmig inn for Høyres tilleggsforslagom å be Rådmannen i Trondheim innlede samtaler med nasjonale myndigheter medsikte på ansvarsavklaring.

«Nidarosdomen er en nasjonalhelligdom som haren spesiell plass i norsk kirkeliv, historie og kultur. Derfor tillegger ansvaretfor finansieringen av virksomheten i katedralen hos staten, med unntak av denrene menighetsvirksomheten», heter det i tilleggsforslaget som allerepresentantene stemte for.

Les kronikken: Orgel, rosevindu, vind og vær

Spillbart til grunnlovsjubileet

Nidaros domkirkes og Vår Frue menighetsråd har garantert forti millioner kroner som det arbeides med å samle inn av private midler.Formannskapet går ut fra at også Sør-Trøndelag fylkeskommune vil kunne bidramed fem millioner kroner til orgelfinansieringen. I tillegg fortsetter arbeidetmed å få staten til å være med og bære kostnaden.

Orgelet, som ble montert til Olavsjubileet i1930, ble i 1962 flyttet fra nordre tårnfot til lengst vest i vestskipet.Samtidig ble det redusert med en tredel. Orgelfirmaet Kuhn har signalisert atSteinmeyerorgelet kan bli, om ikke helt ferdig, så iallfall fullt spillbart,til den store markeringen i Nidarosdomen 20.mai 2014 av 200-årsjubileet forGrunnloven.