Det blir intensivt – og kreativt – når man skal lage en superhit på bare to døgn. I går startet den nasjonale delen av Song Expo hvor 42 personer fordelt på 15 grupper kjemper om å lage den beste låten.

I dag starter den internasjonale campen hvor de beste får tre dager sammen med store internasjonale navn i musikkindustrien. På ett år har campen gått fra å fortrinnsvis være en regional samling til å bli en nasjonal og internasjonal arena for fremadstormende produsenter og låtskrivere.

Jobber døgnet rundt

Med få dager å levere på, arbeides det fort. Gruppene får velge mellom fire reelle oppdrag hvor de skal lage en sang for store artister som Grand-Prix-vinner Loreen og den amerikanske singer-songwriteren Bruno Mars. Tone Ravnå Bjørnstad er en av deltagerne og forteller at tidspresset slår begge veier.

– På den ene siden er det lett å ty til klisjeene, men når man har god tid kan det samtidig ofte føles trått.

Hun håper deltagerne nyttegjør seg av arbeidsmetoden også etter Song Expo.

–Jeg vil fortsette å invitere folk og samarbeide. Song Expo gir nettverk og lyst til å ta det initiativet. Musikkmiljøet trengte et spark i rumpa og vi ser at det fungerer, sier hun.

Begeistrede superstjerner

Jean Beauvoir, som blant annet har produsert for KISS og The Ramones, og Uwe Fahrenkrog-Petersen fra den tyske rockegruppen Nena er med for å veilede gruppene på den internasjonale campen. I tillegg sitter de i juryen som velger ut hvem som går videre fra den nasjonale campen. De er begge begeistret over talentet som finnes på campen.

– Jeg har aldri vært med på en større camp. Den har det beste internasjonale nivået og et godt nasjonalt nivå i tillegg, sier Beauvoir.

At man også mikser folk fra til dels svært forskjellige sjangrer og miljøer, mener de to gjør helheten av produktet større enn summen av delene.

– Brorparten av sangene som lages her er gode nok til å gis ut, sier Fahrenkrog-Petersen.

Fjorårets camp resulterte blant annet i at Martin Mulholland fikk publiseringsavtale med Universal, verdens største plateselskap.

Inspirert av Finland

Robin Jenssen er til daglig leder i Dsign Music og er prosjektleder for den internasjonale campen på Song Expo. Han mener man i for lang tid har akseptert forestillingen om at låtskrivere blir til alene på gutterommet.

–Skal man oppnå noe må det være fokus på produktet, og produktet er låten. Da må man utvikle låtskrivere. Man blir ikke advokat av å lese jus på gutterommet i fire–fem år, på samme måte må man sikre utdanning av låtskrivere, sier Jenssen.

Med Song Expo har han vært med å skape verdens største camp med sikte på å gjøre nettopp dét.

– Vi har reiste rundt på flere camper og lot oss inspirere av finske Song Castle. Det som skiller oss fra dem er at vi er tre ganger større – størst i verden, poengterer Jenssen.

Nivået står også i forhold til volumet.

– Å få være med på den internasjonale campen er som å spille fotball med Barcelona i en uke, sier Jenssen.

Trondhjemmer videre

Sent i går kveld ble det klart at fire heldige detltakere gikk videre fra den nasjonale campen. Blant dem var OveEngen (24) fra Trondheim. De tre øvrige er:

HegeØversveen (26) fra Biri (tidligere The Voice-finalist)

TorsteinKollevåg (26) fra Bergen

KatrinStandnes (20) fra Bergen

Imponerte stjerner: De internasjonale låtskriverne og musikerne Jean Beauvoir (til venstre) og Uwe Fahrenkorg-Petersen er tilbake på Trondheim Calling Song Expo for andre gang. De er imponert over det høye nivået. Foto: Ole Martin Wold
Gikk videre: Fra venstre: Katrin Standnes, Torstein Kollevåg, Hege Øversveen, Ove Engen Foto: Ane Aspén