Varaordfører i Trondheim Knut Fagerbakke (SV) sier i et brevtil rådmannen og gruppelederne i formannskapet at han likevel ikke vil gå innfor lovlighetskontroll av formannskapsvedtaket om NidarosdomensSteinmeyerorgel.

I formannskapsmøtet tirsdag ble det ni mot to stemmer for atkommunen skulle ta det økonomiske ansvaret for at det foreliggende forslagettil orgeloppstilling og restaurering kunne bli realisert.

Under sammemøte varslet Fagerbakke at han ville vurdere lovlighetskontroll fordi den planlagteorgeloppstillingen kunne være i strid med åndsverkloven.

Les også: Streikepenger kan redde orgel

Godkjenning fra Riksantikvaren

- Riksantikvaren har imidlertid godkjent orgeloppstillingenog ber samtidig Nidaros domkirkes restaureringsarbeider (NDR) om å arbeideytterligere med orgelfasaden for å minimere mest mulig at ett kulturminne,orgelet, skjuler for et annet kulturminne, rosevinduet, sier Knut Fagerbakke.

- Samtidig har organisasjonen Bono, som vokter opphavsrett til åndsverk innenbilledkunst, også gitt svar på henvendelse fra NDR om samme sak. Dette svareter i tråd med føringene fra Riksantikvaren. Det foreligger heller ikke noevarsel fra Bono om at de vil klage eller gå til søksmål, konstatererFagerbakke.

Varaordføreren legger også vekt på at direktør i NDR,Steinar Bjerkestrand, overfor ham har understreket at NDR vil følge oppanbefalingene fra Riksantikvaren og Bono.

Vil ikke trenere

- Det jeg så som grunnlag for kontroll avformannskapsvedtaket, både opp mot kulturminneloven og åndsverksloven, gjelderdermed ikke lenger. Å be om lovlighetskontroll på et så tynt grunnlag kunneblitt oppfattet som trenering fra min side, noe jeg for øvrig allerede erbeskyldt for, sier Knut Fagerbakke.

I brevet til rådmannen og gruppelederne i formannskapetunderstreker Knut Fagerbakke at han er sterkt imot at kommunen skal ta etøkonomisk eneansvar for orgelet. Også partiene som stemte for at kommunenskulle sikre finansieringen ved å ta opp lån, kritiserte staten forunnfallenhet i saken.

Et enstemmig formannskap sluttet seg dermed tirsdag til ettilleggsforslag om å be rådmannen fortsette å arbeide for at staten tar sin delav finaniseringen for de saker i nasjonalhelligdommen som går ut over etnormalt menighetsrådsansvar.

Knut Fagerbakke vil likevel ikke gå inn for lovlighetskontroll. Foto: Ivar Mølsknes