Det har den siste uken blåst godt rundt både Trondheim kunstmuseum og museumsdirektør Pontus Kyander. Først ble museet bombetruet i forbindelse med åpningen av utstillingen «Sammen». Deretter skapte direktørens utspill om flaggboikott kraftige reaksjoner fra flere hold.

Kyander kan fortelle om et godt besøkt museum etter åpningen forrige lørdag. Besøkstallet er nesten dobbelt så høyt som ved tilsvarende tidspunkt i fjor.

- Vi har merket stor interesse så langt, sier Kyander.

Tallet på besøkende for uken som har gått er i underkant av 500, sammenlignet med rundt 300 den samme uken i fjor.

Les også: Anmeldelse av utstillingen «Sammen».

Utvider på facebook

Pontus Kyander forteller at museets mål for 2013 er å doble besøksantallet fra fjoråret, som lå på 21 000. I løpet av en fireårsperiode vil han doble det enda en gang.

Også på sosiale medier opplever Trondheim kunstmuseum stor vekst. Bare den siste måneden har museets facebook-rekkevidde blitt 15-doblet. Halvparten av denne økningen er utenfor landets grenser. Antallet «likes» er mer enn fordoblet fra forrige måned.

- Det internasjonale kan ikke forklares med flaggdebatten. Vi er simpelthen i bevegelse, forklarer Kyander

Ifølge museumsdirektøren kommer interessen primært fra Trondheim og Oslo, men at også byer som Köbenhavn, Stockholm og Berlin er godt representert blant folk som følger museets sider på facebook.

Sterke reaksjoner

Kyander vil ikke spekulere i om de gode besøkstallene for utstillingene delvis skyldes medieoppstyret rundt Trondheim kunstmuseum, og presiserer at han ikke kom med flagguttalelsen for å skape oppmerksomhet, men debatt rundt flaggets betydning.

- Det er jo til og med noen som har antydet at bombetrusselen var et PR-stunt. Det er uforskammet, sier Kyander.

I kjølvannet av flaggnekten gikk høyretoppene Yngve Brox og Kjetil Utne ut og henholdsvis slaktet og forsvarte uttalelsen.

Flere kunstnere, blant andre Håkon Bleken og Kjell Nupen, reagerte kraftig på at Kyander ikke ville flagge med norsk flagg ved museet.

Nupen kalte det «patetisk kunstopportunisme», mens Bleken kunne ikke tro sine egne øyne.

- Norge er fremdeles et land og en nasjon, og på offentlige bygninger flagges det med nasjonens flagg, sa trondheimskunstneren til nrk.no.

LEDER: Bommer med flaggboikott

- Finnes ingen sunn nasjonalisme

Museumsdirektør Pontus Kyander er overrasket over hvor sterke reaksjoner denne saken har skapt.

- Det er litt merkelig at flagget er et så følsomt tema, sier han.

Han har på sett og vis lykkes med å skape den debatten rundt nasjonalisme som han etterlyste, men reagerer på det sterke flaggfokuset.

- Jeg har jo aldri nevnt det norske flagget spesifikt. Jeg snakket om nasjonalflagg generelt, påpeker han.

Selv er han klokkerklar på hva han mener om temaet nasjonalisme.

- Det finnes ingen sunn nasjonalisme, hevder han.