- Det var digg, sier gitarist Stein Boge i Batteri etter atbandet har spilt sine fire låter på Byscenen fredag kveld, til full jubel frasalen.

Han får en anerkjennende klapp på skuldra fra mentor MagnusBørmark i bandet 22.

I løpet av sju dager over to uker har bandene Batteri, Swiksog Stormblåst vært med på mesterklasse med 22. Fredag kveld viste de fram hvade har lært på Byscenen under Olavsfestdagene, med støtte fra Håkon Ødegaardsminnefond. De som smilte aller bredest, var mentorene, som avsluttet konserten.

- Vokalist Per (Kristian Trollvik) i 22 har gåsehudfortsatt, forteller Børmark lenge etter at Stormblåst fra Levanger har gått avscenen.

Ikke lenger smil og vær glad

Vi får møte bandene en time før konsertstart. Stemningen erlitt svett backstage, men de fleste ser ut til å ha alt under kontroll.Gitarist Sigurd Classon i Stormblåst og vokalist Hans Olav Settem i Batteri hartid til en kort prat mens Swiks har lydprøve på scenen.

- Vi har fått mange proffe finpusstips, sånn at det ikkelenger bare er smil og vær glad på scenen, sier Settem.

- Bandene har fått ulike tilbakemeldinger. Det er ikke noepoeng å si at Stormblåst må smile på scenen når de spiller episk metall. Vi erskikkelig stolte, bandene har jobba ordentlig hardt, skyter Magnus Børmark inn.

Torsdag var det generalprøve, og da var 22 som AsbjørnSlettemark i Idol; fire gutter som hater musikk. Og bandene fikk gjennomgå.

- Vi har tenkt veldig mye på de tilbakemeldingene, nikkerClasson i Stormblåst.

Ingen kulturskolelærer

Bandene har også lært om dynamikk i musikken, fåtttilbakemelding på låter, lært å lage settliste, raider og fått tips om hvordanman skal være både på og av scenen. De har også covret hverandres låter, for åfinne ut hva som er særpreget for bandet de spiller i.

- Og vi har fått høre hvordan vi kan bruke dynamikken ipersonlighetene i bandet til noe positivt istedenfor å skape splid, forklarerSettem.

- Vær glad for at det er en som er firkanta, så kan hangjøre de firkanta tingene, nikker Børmark.

Trommeslager Oddbjørn Sponås i Batteri kommer inn i rommetgumlende på en brødskive.

- Vi har fått bekreftelse på at det vi gjør er bra. Og deter kanskje det viktigste vi har fått med oss, sier han om tilbakemeldingene desiste ukene.

- Det har vært fint å jobbe med noe som har så mye erfaring,og ikke en kulturskolelærer som ikke har vært rundt, legger Classon til.

Bare på gøy

Magnus Børmark synes det er et godt poeng. Bare det sisteåret har 22 vært på turne i Japan, England og Europa for øvrig. Og det var helepoenget med mesterklassen; å dele sine erfaringer med unge, ambisiøse band fraSør-Trøndelag.

Men også 22 har lært mye. Da de skulle covre en låt avBatteri, oppdaget de at det ikke var noen plan eller mål med å spille låtaannet enn å ha det gøy.

- Det har vært en vinn-vinn-situasjon for begge parter,oppsummerer han.

Lært av alle

At ingen av de tre banda kommer fra Trondheim, men fraSurnadal, Levanger og Rindal, synes Børmark er morsomt.

- Det er ofte tæl i dem som kommer fra landet. Der har mantid til å fikle fram nye, spennende akkorder og være kreativ. I byen blir manfort bare konsumenter, forklarer han.

Swiks er ferdig med lydprøve, og Stormblåst gjør seg klartil en kjapp lydsjekk før det er Batteris tur.

For Swiks har mesterklassen med 22 kommet på et perfekttidspunkt. Til våren slipper de ny plate, og det de har lært i løpet av desiste ukene skal brukes i øvingslokalet.

- Vi gikk inn og trodde det kom til å bli dritbra, og så bledet enda litt bedre. Vi har sett opp til 22, men har lært mye av de andre bandaogså, forteller vokalist Jo Sverre Sande.

- Vi har lært mye om hvordan 22 har hatt det på turné, ogmye om hva man ikke bør gjøre, legger keyboardist Lars Frengstad til.

- Det har vært godstemning og mye «love». 22 har ikke sittetpå sin høye hest, men læringen har gått begge veier, konkluderer Sande.

Batteri viste stor spillegelde Foto: Veronika Søum
Swiks har lært om dynamikk i musikk og hvordan man skal være på scenen.