– Jeg er meget forbauset og skuffet. Dette er aldri blitt sagt før, og jeg finner det høyst påfallende at de nå skifter argumentasjon, sier Håkon Bleken.

I Adresseavisen torsdag kom det fram at flytting av Håkon Blekens altervegg fra den gamle til den nye katolske kirken blir for dyrt for kirken.

LES OGSÅ: Sverresborg vil ikke ha kirken

I fredagens avis tilføyer Egil Mogstad fra den katolske menigheten i Trondheim at Håkon Blekens mosaikk uansett ikke vil bli brukt som altervegg i den nye katolske kirken som er planlagt.

-Lite sympatisk

– Jeg vil ikke oppfattes dit hen at jeg presser på for at min altervegg på død og liv skal brukes videre. Det jeg er opptatt av, er at mosaikkveggen ikke skal hugges ned, men bli tatt vare på og eventuelt bli stilt opp et annet sted, sier Bleken.

– Det er lite sympatisk gjort av den katolske kirken å holde den egentlige grunnen skjult for meg, legger han til.

–Når alterveggen de siste årene er blitt for modernistisk for menigheten, vil de altså ikke bruke penger på å få den flyttet. Det er over et år siden kirken tok kontakt med meg om alterveggen. Hvorfor har de ikke spilt med åpne kort og fortalt meg den egentlige grunnen tidligere, spør Bleken, som sier at han hadde ventet mer redelighet fra kirkens side.

Vraker modernismen

Hvorfor kirker i Norge i dag skal vrake modernistiske kunstverk fordi antallet menighetsmedlemmer fra andre kulturer øker, stiller han seg helt uforstående til.

– I Europa ellers får modernismens kirkekunst stå, selv om menighetene også der øker på grunn av tilflytting fra andre kulturer, sier Bleken, og viser til flere eksempler, blant dem Sacré-Coeur i Audincourt, Frankrike, der modernisten Fernand Léger har laget en 70 meters glassmaleri-frise. Ingen snakker om å rive det fordi modernismen ikke passer for deler av menigheten.

– Hvilke perspektiver åpner dette? Skal vi i Norge bytte ut modernismen fordi den ikke er kristen nok, spør Håkon Bleken oppgitt.