Nå er kulturbudsjettets andel av totalbudsjettet på 0,96 prosent, skriver Aftenposten.

Budsjettet er nesten fordoblet fra de rødgrønne overtok regjeringsmakten i 2005, den gangen var kulturbudsjettet på 5,149 milliarder kroner.

De siste tre årene har prosentandelen krøpet gradvis oppover. I 2010 var kulturbudsjettet 0,89 prosent av totalen, i 2011 var andelen 0,91 prosent. I fjor sto andelsregnskapet mer eller mindre stille, da oppnådde Anniken Huitfeldt et budsjett som tilsvarte 0,92 prosent. Årets andel er altså på 0,96 prosent.

Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere tallene. Kulturminister Hadia Tajik presenterer budsjettet først klokken 14. i dag.

Frivillig-løft

I god rødgrønn stil får «alle» litt mer. Men hvis man skal se etter noen spesielle vinnere, er det særlig det frivillige kulturlivet som får mer av kaken i år. Det er allerede kjent at organisasjonene får 320 millioner kroner mer i momskompensasjon.

Frivillig kulturliv er lovet en momskompensasjon på til sammen 1,2 milliarder innen 2014. I fjor kom det kun en knapp økning på dette feltet, men i år tar man et stort jafs. Nå er potten som går til momskompensasjon på nær 950 millioner kroner.

Styrker visuell kunst

Ellers får det visuelle kunstfeltet den største prosentvise økningen.

Selv om neste års budsjett er lagt av Anniken Huitfeldt, er det den nye kulturministeren som blant annet har kunnet gi ledelsen i Kunstnernes Hus den hyggelige bekreftelsen på at de får det beløpet de har bedt om: en økning på 700 000 kroner.

Det visuelle feltet styrkes på flere områder. I budsjettforslaget er det foreslått en avsetning på 441,4 mill kroner totalt, en økning på 43,2 mill. kroner – drøye ti prosent.

Blant det som skal styrkes, er regionale visningsarenaer rundt i landet. Det skal også settes i gang en spesiell ordning for arrangørstøtte gjennom Kulturfondet, tilsvarende den som er på musikkfeltet.

- Det er en naturlig oppfølging av stortingsmeldingen om visuell kunst som kom for kort tid siden og som signaliserte at dette er et område som trenger budsjettmessige løft, sier Tajik.

- Det er viktig at kunsten ikke er et elitistisk prosjekt, men åpen og tilgjengelig for alle. Gjennom politikken skapes muligheten for å nå bredere ut, sier Tajik.

Styrker kulturundervisningen

Kulturskolene har også sakket akterut i pengegaloppen som mange kulturinstitusjoner har opplevd de siste årene.

Fra Kunnskapsdepartementet er det foreslått å bevilge 73,8 millioner kroner til en uketime med kulturskoletilbud i skole/SFO-tiden på 1.–4. trinn. Alle kommuner får plikt til å tilby dette fra høsten 2013, men det er frivillig om elevene velger å benytte tilbudet.

Flere har uttrykt skepsis til planen, fordi det ikke nødvendigvis vil gjøre noe med de ventelistene man allerede har i kulturskolene.

- Når det gjelder vår kulturskole vil det ikke ha noen innvirkning på ventelister eller priser og det er dumt, sier rektor ved Kulturskolen i Moss, Lars Jegleim, sier til Moss Avis.

- Feil medisin

Øyvind Håbrekke, kulturpolitisk talsmann i Kristelig Folkeparti (KrF), frykter at økningen er et ledd i en plan om å avvikle kulturskolen som et eget tilbud.

- Regjeringen bruker feil medisin når de nå går langt i å integrere kulturskolen i skolen. Forslaget skaper usikkerhet om kulturskolens fremtid, sier Håbrekke i et intervju på Norsk Kulturskoleråds hjemmesider.

- Hele ideen med kulturskole er at den skal være et supplement til den obligatoriske skolen. Den skal være et ressurssenter lokalt og fungere som et kraftsenter for det frivillige kulturlivet. Regjeringen ser helt bort fra disse verdiene med det grepet som nå tas, sier Håbrekke.