– Å vise film er og blir vår aller viktigste oppgave. Men kinosalen har kvaliteter som gjør at den også kan brukes til andre ting, fra direkteoverført opera til fotball, eller til spill, sier kinosjef Egil Akselsen.

Publikumsbesøket ved Trondheim kino på mellom 700 000 og 800 000 i året gjør Trondheim kino til byens og landsdelens største kulturtilbud.

– Undersøkelsene våre viser oss at flere går på kino enn før. Men samtidig er frekvensen innen visse grupper av publikum gått ned. Særlig er det ungdom under 20 år som går sjeldnere på kino, sier Akselsen.

Les også: Direkte fra Bolsjoj og «The Met»

Ballett med bonusmateriale

Operaforestillingene hver lørdag fra The Metropolitan Opera i New York og ballettmatineene hver søndag fra Bolsjojteatret i Moskva kjøper Trondheim kino inn for å utnytte ledig kinosalkapasitet.

– Selvsagt er det ikke ideelt for oss at vi må båndlegge en stor sal til opera hver lørdag, den beste kinodagen vår. Besøket varierer ennå etter hvor kjent og populær operaen eller balletten er, men den dagen det går opp for folk hvilket flott tilbud dette er, har vi mulighet til å kjøre operaforestillingene lørdag i reprise søndag, sier Egil Akselsen.

– Forestillingene er av høy kvalitet, og i tillegg får publikum en titt bak scenen. Intervjuer med skuespillere og dansere, instruktører, dirigenter, og ikke minst også innblikk i avansert teknikk og oppfinnsomme sceneløsninger. Som tilskuer kommer man tett innpå produksjonen.

Spill på kino

Satellitt- og digitalteknikken har utvidet kraftig hvilket innhold en moderne kinosal er i stand til å vise, og det letes etter nye måter å utnytte de utmerkede fasilitetene på.

– Publikum sitter godt, lyden er god og lerretet stort. For to år siden overførte vi 3D-fotballkamper fra VM i Sør-Afrika. Gjennom hele 2012-13-sesongen overfører vi åtte ballettforestillinger fra Bolsjoj og tolv operaforestillinger fra The Met. Vi er heller ikke fremmed for å ta i bruk kinosaler til spill. Det forskes mye på dette, bl.a. ved NTNU, og vi følger med. Men ingenting av ekstraaktivitetene skal gå på bekostning av filmen, understreker Akselsen.